Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva klapa

Kralj sapunica Majetić režira ratni serijal ‘Bitka za Vukovar’

majetic
Krunoslav Petrić/Pixsell
01.04.2010.
u 19:58

– Plan nam je kronološki obraditi rat u Vukovaru, i to krenuti od izbora i demokratskih promjena pa preko razaranja grada do zločina na Ovčari – kaže redatelj Roman Majetić.

U Vukovaru je počelo snimanje dokumentarnoga serijala “Bitka za Vukovar”.

– Serijal će biti nešto sasvim drukčije od svega što je dosad snimljeno o Vukovaru. Plan nam je kronološki obraditi rat u Vukovaru, i to krenuti od izbora i demokratskih promjena pa preko razaranja grada do zločina na Ovčari – kaže redatelj Roman Majetić.

I 3D animacije

U rekonstrukciji nekih događaja sudjelovat će glumci i statisti, ali i 3D animacije. O ratnim zbivanjima govorit će branitelji i građani koji su to preživjeli, političari, vojni analitičari. Koristit će se i znanstveno utvrđene činjenice o Vukovaru te dosad neprikazani videozapisi. Majetić će odgovore pokušati dobiti i od časnika i vojnika JNA te pripadnika srpskih paravojnih postrojbi.

– To neće biti pokušaj da se pravdaju za sve učinjeno tijekom rata jer svima je jasno što se događalo 1991. No, da bi se kvalitetno obradile neke teme, moramo tražiti i odgovore druge strane – najavljuje redatelj.

Zamišljeno je da se serijal Bitka za Vukovar obradi kroz šest tematskih cjelina. Već je počelo snimanje dviju, Ovčara i Posljednji dani Vukovara, koje obuhvaćaju zbivanja u bolnici. Snimanje bi moglo biti završeno do kraja jeseni, a pilot-epizoda trebala bi biti prikazana na obljetnicu pada Vukovara, 18. studenoga.

– U ovaj projekt ušli smo jer želimo Vukovar i njegove branitelje prikazati na pravi način. Od političara iz tog doba tražit ćemo odgovore koje dosad nismo uspjeli dobiti. Pokušat ćemo razjasniti i neke kontroverze poput one je li proboj bilo herojstvo ili dezerterstvo, je li zapovjednik trebao biti u Vukovaru, kriminalizacija branitelja i Vukovaraca, njihova uhićenja, ali i odgovor na pitanje zašto nikada nije došla najavljena pomoć u ljudstvu i naoružanju – rekao je Stipe Majić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Trpinjske ceste, koji je i inicijator projekta. Nimalo mu ne smeta, kaže, što serijal snima Roman Majetić koji se proslavio snimanjem sapunica.

– Majetić je profesionalac koji se dokazao. Zna svoj posao, a posjeduje i vrhunsku opremu pa će serijal biti na razini vrhunskih inozemnih dokumentaraca. Sva sredstva koja prikupimo za snimanje serijala za to ćemo i potrošiti, za razliku od nekih – rekao je Majić. Snimanje dokumentarno-ratnoga serijala izazov je i za Majetića.

Bio sam izvjestitelj 1991.

– Ovo mi je velika čast i izazov. Usto, dobit ću i neke odgovore za sebe jer sam 1991. nekoliko puta kao ratni izvjestitelj bio u Vukovaru – kazao je Majetić.

Snimanjem novog serijala zadovoljni su i branitelji.

– O ovom gradu treba što više snimati. Gledamo filmove o Vijetnamu, Afganistanu, ali ne i o Vukovaru. Kao da se Hrvatska stidi rata i svega što se tu događalo. Nadam se i nekim odgovorima jer Vukovar je i dalje obavijen velom tajne – zaključio je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Ključne riječi

Komentara 16

BI
bizzwizz05
23:51 01.04.2010.

zna on što se prodaje.

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
11:32 03.04.2010.

Ajde sad \"udarnicki\" ocistite vas dvoje taj zid.:)

LU
luena
23:04 01.04.2010.

storm... sta ti lupetas,nije ti jasno da je vasa istina samo vasa,a u cijelom svijetu znaju da lazete...Samo nece nitko da se sa vama prepire,jer sa budalama netreba posla imati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije