Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEFF BEZOS - AMAZON

'Kralj paketa' najbogatiji je čovjek na planetu

Jeff Bezos
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
29.07.2017.
u 07:39

Vlasnik i osnivač najveće internetske trgovine pretekao je po imetku do jučer nedodirljivoga Billa Gatesa

Bill Gates (61) od jučer više nije najbogatiji čovjek na svijetu. Sada je to Jeff Bezos (53). Od geeka do tehnološkog machoa, ukratko bi se moglo sažeti posljednjih 25 godina života Jeffa Bezosa.

Da bismo nabrojili čime sve danas upravlja čovjek koji je po bogatstvu premašio osnivača Microsofta trebat će cijeli pasus: Bezos je vlasnik i osnivač Amazona, najveće svjetske internetske trgovine koja je ujedno putem Amazon Web Servicesa najveći pružatelj cloud usluga, vlasnik je i osnivač Blue Origina, tvrtke koja je iz suborbitalnog prostora prva vratila raketu na Zemlju, a planira komercijalne suborbitalne letove već sljedeće godine, vlasnik je i jednih od najutjecajnijih američkih novina Washington Posta. Pa je tu onda i Amazon Studios koji producira i u nas popularan The Grand Tour. I još je značajni ulagač u tvrtke kao što su Airbnb, Business Insider, Twitter i Uber, uz niz ostalih kroz svoj Bezos Expeditions.

Sve to je Jeff Bezos čije se bogatstvo od četvrtka mjeri u iznosu većem od 91 milijarde dolara, većinom u vrijednosti dionica Amazona.

“Bolesnik” za detalje

Majka Jacklyn rodila ga je 12. siječnja 1964. kada je imala samo 17 godina.

Jeff je imao četiri godine kada mu se majka ponovno udala, za kubanskog emigranta. I da je ostao na teksaškom ranču majčine obitelji nedaleko od Cotulle, Bezos ne bi upoznao neimaštinu. Jeffovi preci po majci s vremenom su prikupili više od sto četvornih kilometara zemljišta i Bezos bi bio jedan od najvećih zemljoposjednika u Teksasu.

Za razliku od mnogih kolega iz Silicijske doline, Jeff Bezos završio je fakultet, Princeton, smjer elektronike i računarstva. Poslovnu karijeru počinje na Wall Streetu, u različitim kompanijama među kojima i nekim financijskim, ali uvijek baveći se internetom, računalima i njihovom primjenom u poslovanju. Sretan je to spoj jer će 1994., vozeći se iz New Yorka u Seattle, napisati poslovni plan nečega što se zove Amazon. I koji će provesti u djelo u jednoj garaži u Seattleu.

U prvih pet godina Amazon je postao popularnim mjestom za kupnju knjiga, CD-a i DVD-a. Ali, kao što to obično biva, i neprofitabilnim. Bezos, osim što je “bolesnik” za detalje, vjerojatno je najbolji za uočavanje poslovnih prilika.

Zaključio je tako da se na Amazonu mogu prodavati i ponude drugih prodavača na malo. Pogotovo je to efikasno ispalo u zimu 1998. kada je nadmašio sva očekivanja zaradivši 250 milijuna dolara i usput promijenio percepciju Amazona – postalo je to mjesto na kojem se prodaje sve – “od igle do lokomotive”. Već sljedeće, 1999., Bezos je Timeova osoba godine. Godinu poslije osniva i svoju svemirsku kompaniju Blue Origin.

No ipak, tek posljednjih pet godina Jeff Bezos izlazi iz medijske sjene kojom ga zaklanjaju ljudi poput Billa Gatesa, Marka Zuckerberga ili Elona Muska.

Ima taj jedan trend u kojem tehnološki tajkuni traže izazove u starijim posrnulim industrijama. Za vlasnika Amazona to je The Washington Post koji je kupio 2013. za 250 milijuna dolara.

Učinio je to bez dubinske analize, utjecaj koji Post donosi vidljiv je u njegovu nesmiljenom obračunavanju s Donaldom Trumpom, ali i u objavama Bezosovih vizija čovjeka i svemira. No, medijska pozornost donosi i malo drugačije priče. New York Times je prije dvije godine opisao Amazon kao bezdušno i brutalno mjesto za rad gdje ništa ne smije stati na put Bezosovim idejama. Novine nisu ni izašle, a Bezos se zaposlenicima obratio posebnim pismom. Riječ je o čovjeku koji doista ništa ne prepušta slučaju.

Građanima dijeli banane

Zna biti i zabavan, pojavio se u ulozi izvanzemaljca u filmu Zvjezdane staze: S one strane. Još malo pa ćemo Amazonove pošiljke dobivati i dronom, a 43 posto svega putem interneta u Americi prodaje se na Amazonu. Ove godine je Amazon Studios pokupio čak tri Oscara, dva za Manchester by the Sea i jedan za The Salesman. Bezos uživa u uspjehu, primjetna je njegova metamorfoza. Od geeka u košulji i platnenim hlačama došao je do macho tipa s crnim naočalama i vojnim prslukom.

Valjda kao poruka Trumpu koji urla da Amazon izbjegava plaćanje poreza. Voli Bezos i potrošiti, 23 milijuna dolara stajao ga je stari muzej u Washingtonu koji je pretvorio u obiteljski dom. Voli i počastiti, u domu Amazona Seattleu svakoga dana građanima dijeli banane.

Komentara 8

DU
Deleted user
09:19 29.07.2017.

U ovom trenutku vijest je zastarjela jer je Bezos, prema Forbesu najbogatiji čovjek bio samo nekoliko sati, a onda je preko noći "izgubio" 6mlrd $ (Bezos ima oko 16% dionica Amazona) te se Gates vratio na svoje mjesto. Uostalom, pogledajte Forbesovu listu.

ST
stomugromova
18:00 29.07.2017.

Koga briga koji je kazarski kriminalac na čelu Forbesove liste.

EN
endorfin0777
09:55 29.07.2017.

http://www.novi-svjetski-poredak.com/2017/07/28/bill-gates-vise-nije-na-vrhu-jeff-bezos-uz-pomoc-cia-e-postao-najbogatiji-covjak-na-svijetu/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije