Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.05.2016. u 15:41

Trump grupira snage i dobiva podrške, a Hillary Clinton bi se uskoro mogla naći pred velikim izazovom

Poprilično je bilo začudno pročitati da braća Koch, američki multimilijarderi koji su poznati po tome da podržavaju izrazito konzervativnu politiku i svjetonazor, izjavljuju kako oni zapravo ne pronalaze razloga da podrže ijednog republikanskog kandidata, a pogotovo ne Donalda Trumpa.

U jednom intervjuu Charles Koch čak je dao naznačiti da bi Hillary Clinton u osnovi mogla funkcionirati bolje od bilo kojeg republikanca. Koch zapravo smatra da republikanci nisu uspjeli iznjedriti nijednog kandidata koji bi bio jamstvo da će pogledi na svijet iza kojih braća Koch stoje pameću i novcem opet postati “službena ideologija”. Na neki način, Charles Koch je, govoreći o Hillary Clinton, stranci čije su kandidate dugo vremena podržavali tonama dolara poručio da je izgubila političku težinu i da više ne zaslužuje njegov novac, pa čak ni to da u ovome povijesnom trenutku obnaša vlast.

No prije nekoliko dana dogodilo se još nešto vrlo zanimljivo. Sheldon Adelson, multimilijarder i kralj kockarnica, koji je više od godine dana tražio republikanskog kandidata koji ima potencijal da bude izabran za predsjednika, dao je punu podršku Donaldu Trumpu, i to upravo zato što u njemu vidi potencijal da postane 45. američki predsjednik. On je stranku pozvao da se sabere i ujedini, a poruka se osobito odnosila na članove stranke koji obnašaju visoke funkcije u državi, na stranačko vodstvo, na vjerne simpatizere i birače, ali i na one koji su tradicionalno financirali republikanske kandidate. Ako to ne učine, kazao je Adelson, Barack Obama će u obličju Hillary Clinton dobiti i treći mandat u Bijeloj kući. Adelson to naziva nacionalnom katastrofom.

Sve ovo izrekao je nakon dugih razgovora s Trumpom, nakon čega je kazao da se i ne slaže sa svim Trumpovim stavovima i mišljenjem, ali da to i nije toliko bitno zato što je teško naći dva čovjeka koji se u svemu potpuno slažu.

Adelsonova podrška mogla bi biti dosta velik vjetar u leđa Donaldu Trumpu, među ostalim i zbog toga jer je Adelson predsjednik Američkog židovskog kongresa, moćne i izuzetno utjecajne lobističke organizacije. Adelson je odluku da podrži Trumpa donio u trenutku kada mu je postalo jasno da je Trump u procesu predizbora stvorio snažan politički pokret i da je na predizborima dobio više glasova republikanskih birača nego bilo koji kandidat te stranke do sada. Adelson je još prije godinu i pol rekao da će na predsjedničkim izborima 2016. godine igrati na sigurno, što bi moglo značiti da je sve itekako dobro iskalkulirao i posložio prije nego što je naciji objavio svoju podršku Trumpu.

U ovom trenutku Hillary Clinton možda bi trebala biti i više nego zabrinuta zbog toga jer je već jako vidljivo da je Trump počeo intenzivno grupirati snage. Iako još uvijek ona ima solidnu prednost pred Trumpom, u sljedećih nekoliko mjeseci morat će vući velike poteze, a jedan od njih mogao bi biti i izbor Bernieja Sandersa za potpredsjedničkog kandidata. To bi joj moglo pomoći da osigura pobjedu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije