Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturna ustanova

Kraj priče – u Novoj Rači nakon više od 15 godina gase knjižnicu

'24.02.2012., Bjelovar, Nova Raca - U prostorijama Opcine u Novoj Raci zatvorena je knjiznica, a koja je bila ispostva Narodne knjiznice Petar Preradovic iz Bjelvoara. Stoga malisani vec izvjesno vrij
'Damir Spehar/PIXSELL'
29.02.2012.
u 12:30

Oko 150 članova više ne može posuđivati građu, ali u općini kažu da će naći neko rješenje

– Cijelu 2011. godinu smo slušali bit će ... bit će u trećem mjesecu, bit će u petom, u šestom, u devetom i na kraju ništa. Niti jednu kunu nismo dobili za prošlu godinu i jednostavno više ne možemo raditi za obećanja – kazao je Marinko Iličić, ravnatelj bjelovarske Narodne knjižnice „Petar Preradović" objašnjavajući zašto su se odlučili na zatvaranje područnog odjela u Novoj Rači.

Grad štedi

Naime, nakon 15 i pol godina uspješnog rada knjižnica u ovoj maloj općini nedaleko od Bjelovara zatvorila je svoja vrata, čime je oko 150 članova izgubilo mogućnost daljnjeg posuđivanja knjiga.

Područni odjel svih tih godina funkcionirao je na temelju ugovorne suradnje između Narodne knjižnice i općine. Knjižnica bi osigurala knjižni fond i djelatnika, a općina prostor i sredstva za plaću djelatnika i režijske troškove.

– Prema izračunu općina nam duguje oko 160.000 kuna, no ugovor za prošlu 2011. nikada nije ni potpisan pa formalno-pravno dugovanje ni ne postoji – kaže Iličić dodajući da se općinski načelnik Željko Sabolović u desetak razgovora nikada nije izjasnio zašto ne želi potpisati ugovor. Ističe da je u 15-godišnjoj suradnji i ranije bilo godina u kojima se ugovor nije ispunjavao, no oni su to tolerirali. Sada je, kaže, voda i njima došla do grla.

Naime, njihov osnivač, Grad Bjelovar, od 1. siječnja 2011. provodi mjeru štednje smanjivši im materijalne troškove i plaće za pet posto.

Budući da općina nije uplatila ni lipe Narodna knjižnica je, kaže, za plaću djelatnice izdvajala iz vlastitih sredstava i onoga što je dobivala iz gradskog proračuna, te dalje tako više ne može. I dalje su, kaže, otvoreni za razgovor i općini nude mogućnost da knjižnica radi na pola radnog vremena.

– Žao nam je svih korisnika, a posebno djece koja su sada ostala bez igraonice i zato ipak priželjkujemo neki dogovor – nudeći ruku pomirbe kaže ravnatelj Iličić.

Općinski načelnik Željko Sabolović ističe da je i njemu žao što je došlo do zatvaranja, no razumije potez Narodne knjižnice. Svemu su kriva, kaže, nenaplaćena potraživanja općine u visini od nešto više od milijun kuna.

I Vijeće će raspravljati

– Pokrenuli smo postupak naplate i čim to riješimo, podmirit ćemo obvezu prema knjižnici – ističe Sabolović dodajući da će uskoro sazvati i izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća na kojoj bi raspravili ovu problematiku. Uvjeren je da s knjižnicom neće biti problema te da će uskoro pronaći rješenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije