Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nalazište

Kraj Ovčare nađene kosti iz Domovinskog rata?

kosti, ovčara (1)
Foto: Branimir Bradarić/VL
1/9
01.11.2010.
u 10:31

Pretpostavlja se da se radi o kostima iz Domovinskog rata. Kosti su pronađene na dubini od 50-80 centimetara

Na svega 50 centimetara dubine radnici Vupika danas su, prilikom radova u polju, pronašli zakopane ljudske kosti. Kosti su pronađene na oko 500 metara od mjesta masovne grobnice na Ovčari.

Čekaju analizu
Prema riječima istražnog suca Županijskog suda u Vukovaru Milana Kojića radi se fragmentima ljudskih kostiju. – Pretpostavlja se da se radi o kostima iz Domovinskoga rata, ali svakako će biti potrebno izvesti dodatne ekspertize kako bi se precizno utvrdilo njihovo porijeklo. O svemu će biti izviještena Vladina Komisija za zatočene i nestale – rekao je Kojić, dodajući da su kosti pronađene na potezu dužine oko 25 metara. Informaciju o pronađenim kostima jučer je dobio i pukovnik Ivan Grujić, pročelnik Ureda za zatočene i nestale, koji je rekao da su one poslane na vještačenje kako bi se utvrdilo radi li se o posmrtnim ostacima iz razdoblja Domovinskoga rata.

- Mjesto je zaštićeno i obilježeno i ukoliko se pokaže da se radi o kostima iz Domovinskoga rata žurno ćemo izaći na teren i početi sa ekshumacijom. Rezultate vještačenja očekujemo za dan ili dva – rekao je Grujić. Napomenuo je i da su na području Ovčare već vršili pretrage. – Imamo česte situacije pronalaska dijelova posmrtnih ostataka, ali ovo je specifično i interesantno jer se radi o području Ovčare – rekao je Grujić. Oprezan je i Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Ne davati lažnu nadu
– Obiteljima koje već 19 godina traže svoje nestale ne treba davati lažnu nadu, iako bi oni bili sretni da konačno imaju gdje otići na grob i zapaliti svijeću – rekao je Pšenica, koji je odbacuje mogućnost i da se radi o masovnoj grobnici.

– Sve je moguće iako je to jedan veliki upitnik. Koliko smo do sada čuli, pronađeni su posmrtni ostaci triju tijela – rekao je Pšenica. Na Ovčari su 20. studenoga 1991. ubijene 264 osobe, ali do sada ih je ekshumirano 200. Za preostala 64 tijela onih koji su bili u “famoznom” petom autobusu kojim su civili i ranjenici voženi na Ovčaru, neuspješno se traga već 19 godina. U Hrvatskoj se na popisu nestalih trenutno vode 1024 osobe od kojih je 364 iz Vukovara.

Ključne riječi

Komentara 92

OB
-obrisani-
15:06 02.11.2010.

Ne kasni Večernjak! I to i jeste ono štoi je najcrnje! I oni su doneli istu vest ali drže i ovu staru jer imaju naređenje od nalogodavca da ovu vest drže par dana na svom sajtu!

MU
Mućanin
12:53 01.11.2010.

@kurcula Lažeš ko Srbin!!! Di je onda još ona skupina od 50-60 ljudi, dan danas im nema traga? Jel se to oni kriju negdje po svijetu, da se dalje drži mit o nestalim i ubijanim ljudima od strane srba? Dajj ne kenjaj i zaveži tu svoju prokletu gubicu!!!

TI
TitoPartija
13:05 01.11.2010.

Meni je važno da poštuju moj lik i djelo. Na tome rade u zagrebačkoj skupštini. Ja imam svoj trg, a Franjo nema. Beli i Tade rade za mene. Svaka čast. ___________________________________________ MARŠAL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije