Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kraj kupnji u BiH, građani Hrvatske mogu prenijeti samo do 300 kn robe preko granice

Ključna razlika od prijašnjeg pravilnika iz 2013. godine je ta što je novim definirana pogranična zona. Ona sada iznosi 15 kilometara zračne linije od granice. I za tu zonu vrijede nešto drukčija pravila.
17. veljače 2021. u 22:22 113 komentara 60422 prikaza
Novi granični prijelaz Svilaj čeka otvorenje
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Pravilnik o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja, koji je usvojen u susjednoj Hrvatskoj i koji je na snagu stupio s početkom ove godine, nemalo je iznenadio putnike iz Bosne i Hercegovine koji su u osobnoj prtljazi, po navici, ponijeli 10 kutija cigareta, piše Večernji list BiH. 

OTIŠAO U AMERIKU OSAMDESETIH Nepoznati život uspješnog Međimurca: Danas upravlja s 10 milijardi dolara kapitala za investicije

Naime, u Hrvatsku, prema novom pravilniku, mogli su bez plaćanja davanja unijeti samo dvije kutije, odnosno 40 cigareta. No, ovo nije jedina novina ovog pravilnika. On je, naime, najviše pogodio građane navikle na prekogranični šoping.

Pojas od 15 km zračne linije

Ključna razlika od prijašnjeg pravilnika iz 2013. godine je ta što je novim definirana pogranična zona. Ona sada iznosi 15 kilometara zračne linije od granice. I za tu zonu vrijede nešto drukčija pravila.

Novi granični prijelaz Svilaj čeka otvorenje | Autor : Ivica Galovic/PIXSELL Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

“Pogranična zona je zona koja ne prelazi više od 15 kilometara zračne udaljenosti od granice države članice i koja uključuje lokalna upravna područja koja se nalaze unutar zone”, ističe se u pravilniku.

I tu je definiciju važno istaknuti. Pogotovo za osobe koje su redovito prelazile granice kako bi u susjednim državama obavljale kupnju robe u većoj vrijednosti, ali opet po nižim cijenama i uz oslobođenje PDV-a i trošarine. Naime, kako se navodi u pravilniku, oslobođenje od PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje svotu od 2200 kuna po putniku. Za putnike u zračnom i pomorskom prometu ova vrijednost iznosi 3200 kuna.

Stevo Karapandža 'Zagreb je moj grad, tu sam naučio sve, a onda je odjednom postalo važno što sam Stevo, a ne Štef'

Međutim, osobe s uobičajenim mjestom stanovanja u pograničnoj zoni Republike Hrvatske i susjednih trećih država, radnici u pograničnoj zoni Republike Hrvatske i susjednih trećih država te posada prijevoznih sredstava upotrijebljenih za dolazak iz trećih država novim pravilnikom u osobnoj prtljazi mogu, uz oslobođenje od PDV-a i trošarine, dnevno unijeti robu čija je vrijednost do 300 kuna. Ove osobe mogu prenijeti samo do 25 cigareta, piše Večernji list BiH. 

Odlazak u šoping

Ovo će svakako biti značajan udarac za one koji žive u pograničnom području i koji su redovito u kupnju dolazili s ove strane granice. Preko granice se kupovalo sve – od osnovnih namirnica, lijekova, odjeće, obuće, pa do kućanskih uređaja, bijele tehnike i namještaja, stolarije; ondje pune spremnike goriva svojih automobila i opskrbljuju se duhanom.

Prema neslužbenim procjenama, Hrvatska na kupnji cigareta u Bosni i Hercegovini i Srbiji godišnje gubi čak pola milijarde kuna trošarina i PDV-a. Prošle je godine zbog pandemije koronavirusa smanjen odlazak Slavonaca i Baranjaca preko granica. U prvih osam mjeseci prošle godine strani državljani zatražili su od BIH povrat poreza za robu kupljenu u iznosu od 43,8 milijuna konvertibilnih maraka (169.19 milijuna kuna), dok su u istom razdoblju prošle godine potrošili oko 83 milijuna maraka (320.60 milijuna kuna).

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • Avatar marela
  marela:

  Velika vecina ide uglavnom po pivo,žestu i cigarete. Ne primjetih neke drasticno manje cijene u BiH i kod nas. Bune se oni koji bi sva prava od RH al novac ne bi ostavljali u RH.

 • Avatar Krile102
  Krile102:

  Pm lopovska.Umjesto da uvedu red u drz.financijama i pozatvaraju lopove u vlastitim redovima j.narod koji se bori prezivjeti

 • Epil:

  HR gubi pola milijarde trošarina zbog prekogranične kupnje? Ništa HR ne gubi, neka smanji cijene, pa neće ništa izgubiti, zar netko misli da ći platiti 30 kn kutiju cigareta kad istu takvu mogu prijeko platiti 17? Ako mi ne daju ... prikaži još! kupiti prijeko za 17 kn, e pa neću je platiti niti ovdje 30, naći ću neki drugi način, dakle nema ništa od na silu namicanja te "izgubljene" pola milijarde.