Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kraj blokade Gaze traži i tajnik UN-a, Izrael spreman poslušati SAD

Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon zatražio je od Izraela trenutnu obustavu blokade pojasa Gaze, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon pritiska SAD-a voljan je razmotriti slabljenje pomorske blokade.
03. lipnja 2010. u 22:35 59 komentara 4 prikaza
Hillary
Foto: AFP

Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon zatražio je od Izraela trenutnu obustavu blokade pojasa Gaze, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon pritiska SAD-a voljan je razmotriti slabljenje pomorske blokade. DPA i AFP citirali su šefa UN-a koji je u New Yorku izjavio da je blokada “kontraproduktivna, da nije najbolje rješenje te da je i nepravedna jer godinama kažnjava nedužne građane”. Za napad izraelske vojske na humanitarni konvoj šef UN-a je rekao da se to moglo izbjeći da je izraelski politički vrh slušao što im je govorio posljednjih mjeseci.

Izjavio je da je od krvoprolića u međunarodnih vodama pred Gazom razgovarao s mnogim državnicima, pa tako i Angelom Merkel koja je također zahtijevala trenutni prekid blokade. Na brodovima se nalazilo i nekoliko njemačkih parlamentaraca. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova SAD-a Philip Crowley novinarima je kazao da je Izrael dobio uputu da se s prepraćenom flotom postupa oprezno i suzdržano, jer su se na brodovima nalazili brojni civili, među kojima i američki državljani.

Obamina sućut Erdoganu

Izraelski Haaretz piše da je Benjamin Netanyahu izjavio da bi se blokada ubuduće trebala fokusirati na sprečavanje krijumčarenja raketa i oružja u, kako je rekao, “iransku luku u Gazi”. Haaretz to tumači kao rezultat pritiska administracije iz Washingtona koja je proteklih dana vrhu Izraela poručivala da se blokada u ovom obliku više ne može nastaviti i zahtijevala prekid ograničavanja dostave potrepština za 1,5 milijuna stanovnika pojasa Gaze. Državna tajnica HIllary Clinton nazvala je blokadu "neodrživom".

Danas je u Turskoj sahranjeno devet aktivista iz Turske, povodom čega je Barack Obama turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu izrazio duboku sućut. Erdogan je u razgovoru napad na brodove nazvao kršenjem međunarodnog prava te je od Izraela zatražio oslobađanje uhićenih Turaka, izručenje tijela svih poginulih i još jednom pozvao na prekid blokade. Izraelski Jerusalem Post pak piše da je Južnoafrička Republika povodom napada povukla svog veleposlanika iz Tel Aviva, a osim teksta o sprovodu u Turskoj, kojem je u Istanbulu prisustvovalo 10.000 ljudi, donosi i analizu o odnosima Turske i Izraela.

Izraelski tisak upozorava

Podsjeća se da su Turska i Izrael godinama blisko surađivali politički, gospodarski i vojno, što je Izraelu bilo od strateške važnosti zbog neprijateljskog okruženja. No, u posljednje vrijeme otkazuju se vojne vježbe dviju zemalja, Turska čak organizira manevre sa Sirijom. U analizi se navode i strahovi u Izraelu da sa sljedećom humanitarnom flotom Turska ne pošalje i vlastite ratne brodove kao osiguranje. Podsjeća se da je Izrael imao dobre odnose i s Iranom do islamske revolucije 1979., no da odnose s Jeruzalemom zaoštrava i Egipat te da bi prekid turskog savezništva s Izraelom, što je Erdogan nakon napada na brodove dao naslutiti, Izrael vojno opteretilo do krajnjih granica.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Mladen Miletić:

    KIarakter Američke politike kada eto teškom mukom malo shavate da su se osramotili pred cijelim svjetom, kao marva; sa tom politikom; onda hajde sada malo nečemo dat Izraelu licencu dati da ubijaju naveliko i posade civilnih brodova i koga god ... prikaži još! koga god zažele kao da su najobičniji Palestinici za odstrel ...

  • -obrisani-:

    Treba blokirati izrael jer se jedini učinkovito bori protiv islamskih fundamentalista . Pa nisu židovi gomila smeća koja gradi džamije u zahvalu za poklane sunarodnjake od strane muslimana

  • -obrisani-:

    Sve su to teroristi ! I Ki Moon, i Merkelica, i onaj jado iz South Africa, i Obama je nesto sumnjiv u zadnje vrijeme......