Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rafinerija Sisak

Kraj 1. faze modernizacije, koking je još na čekanju

'14.10.2010., Sisak - Uskoro krece redovni godisnji remont u sisackoj Rafineriji. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
15.10.2010.
u 06:05

Ovaj tjedan počinje redovni remont sisačkog pogona u kojem će se na proizvodni proces spojiti i novi pogon izomerizacije

Danas i sutra obustavlja se rad svih postrojenja sisačke Rafinerije, radi redovnog remonta, koji će ovaj put biti iskorišten i da bi se u rafinerijski sustav priključilo novo postrojenje Izomerizacije. Tako će se do kraja godine završiti tzv. prva faza modernizacije.

– U sklopu ove faze modernizacije već smo završili dva važna projekta. Izgradnjom postrojenja za izdvajanje sumpora iz rafinerijskih plinova, tzv. Claus-postrojenja, 2008. godine osjetno je smanjena emisija sumpornog dioksida i sumporovodika, a postrojenjem za hidrodesulfurizaciju benzina omogućena je proizvodnja benzina Euro V kvalitete. Moram spomenuti da smo prvi u Hrvatskoj proizveli taj benzin najviše kvalitete. Izomerizacijom ćemo moći proizvesti još jednu komponentu, čijim ćemo umješavanjem povećati proizvodnju tog benzina. Ovom fazom modernizacije napokon smo postigli i kontinuitet proizvodnje, što znači da više neće biti čestih prekida u primarnoj i sekundarnoj preradi – objasnio je direktor Rafinerije nafte Sisak Damir Butković. Ti su česti prekidi proizvodnje znali izazvati prekomjerna zagađenja.

Završetkom ove faze, ulaganja u modernizaciju Rafinerije neće biti obustavljena. Kako je na tribini Inicijative građana za održivi razvoj rekao direktor Butković, u planu je ostvarenje više projekata na zaštiti i poboljšanju kakvoće zraka u Sisku. Prednost je dobio projekt zatvaranja tzv. Blow-down sustava na postrojenju Kokinga, kako bi se smanjila svakodnevna satna prekoračenja u emisiji sumporovodika, koja su posebno izražena između 19 i 21 sat.

– Podizanjem kapaciteta za odsumporavanje dizelskih goriva prekoračenja će se smanjiti 60 do 70 posto. Natječaj za glavni projekt upravo raspisujemo – rekao je Butković.

Butković se nije mogao očitovati o konkretnim vremenskim rokovima do kada bi se trebala dovršiti druga faza modernizacije, a ne zna se ni kada će biti sagrađeno novo koking postrojenje, koje je glavni trenutačni izvor onečišćenja zraka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije