Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Krah Butmira: Predložene promjene neprihvatljive Hrvatima i Srbima

butmir
Foto: VL
1/2
20.10.2009.
u 11:18

- Mi želimo da sporazum koji smo usuglasili u Prudu bude osnova za nova rješenja. HDZ očekuje da se u svim rješenjima osigura jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH. Ovako organizirana dvoentitetska BiH za nas je neprihvatljiva - poručio je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je prijedlog ustavnih promjena koji su predstavili američko-europski pregovarači uoči drugog kruga razgovora u Butmiru kraj Sarajeva.

Pozvao je na obnavljanje prudskog procesa pregovora o budućnosti BiH dodavši da su taj dogovor političara iz BiH ranije podržali EU, SAD i međunarodni predstavnik u BiH.

- Mi želimo da sporazum koji smo usuglasili u Prudu bude osnova za nova rješenja. HDZ očekuje da se u svim rješenjima osigura jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH. Ovako organizirana dvoentitetska Bosna i Hercegovina za nas je neprihvatljiva - poručio je Čović.

Dodik: Promjene idu na ruku Bošnjacima

S prijedlogom promjena, očekivano, nije zadovoljan ni premijer Republike Srpske Milorad Dodik. On smatra da prijedlog predstavlja izravno kršenje Daytonskog sporazuma, uključujući Ustav BiH, na što Republika Srpska kao jedan od potpisnika, ne može i neće pristati, pišu Nezavisne novine.

- Prijedlog koji ste nam dostavili pokazuje samo da su prethodni razgovori koje ste vodili s domaćim političarima bili paravan za paket koji je već bio načinjen, očito po volji samo jednoga konstitutivnog naroda u BiH, Bošnjaka - smatra Dodik.

Dodik je poručio da će, s obzirom na to da tu nije riječ o legitimnim predlagačima bilo kakvih izmjena u BiH, paket ostati samo nekorektna i "antidejtonska" ponuda.

Većina drugih političara u Republici Srpskoj također se ne slaže s predloženim promjenama jer smatraju da one idu na štetu njihovu entitetu.

Što sadrži prijedlog promjena?

Prema predloženim promjenama BiH bi imala dva predsjednika i dva potpredsjednika. Oni bi činili Predsjedništvo čiji bi se članovi, za razliku od dosadašnje prakse, birali u Parlamentu.

Predsjednik bi potpisivao zakone, a Vijeće ministara bi i dalje postojalo, ali na njegovu bio čelu bio premijer kojeg imenuje predsjednik BiH.

Premijer je, prema prijedlogu ustavnih promjena u BiH, ministar bez portfelja i odgovoran je za upravljanje i funkcioniranje Vijeća ministara koje s entitetskim institucijama vodi računa o pitanjima pristupanja EU. Ovim prijedlogom Vijeću ministara daju se veće ovlasti te ono upravlja vanjskom politikom i predlaže proračun.

Prijedlog Međunarodne zajednice je da obrana, obavještajni poslovi i vanjska sigurnost, funkcioniranje jedinstvenog sustava neizravnog oporezivanja budu u nadležnosti države. Nadležnosti u vezi s oporezivanjem, izbornim procesom, pravosuđem, poljoprivredom, znanošću, tehnologijom, okolišem i lokalnom samoupravom bile bi podijeljene između institucija države i entiteta.

Čelnici stranaka neraspoloženi za izjave

Predsjednici sedam vodećih političkih stranaka u BiH okupili su se danas u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva gdje je u tijeku drugi krug razgovora o ustavnim promjenama i mjerama kojim bi se ova višenacionalna zemlja približila Europskoj uniji.

Razgovore predvode zamjenik državnog tajnika SAD-a James Stainberg i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt čija zemlja trenutačno predsjedava Europskom unijom. U razgovorima sudjeluje i Olli Rehn, europski povjerenik za proširenje.

Nitko od političara na dolasku na pregovore nije se želio obratiti medijima.

Ključne riječi

Komentara 39

DU
Deleted user
13:09 20.10.2009.

Napokon da neko od hrvata ima jaja. Bravo Covicu.

OB
-obrisani-
18:34 20.10.2009.

Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini dize se iz pepela i konacno dobiva nekoga ko smije reci sto nas boli. Mi odlucujemo o nasoj sudbini, a ne Mesic, Tudjman ili......

OB
-obrisani-
13:06 20.10.2009.

Juden, to da su krst i križ isto objasni braniteljima Vukovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije