Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostala bez ušteđevine

Kradljivci su mi s ograde uzeli 8400 eura

Marija Tomljenović
Foto: Marija Lovrenc
14.06.2014.
u 14:31

“Službenica” banke nazvala me i rekla da što prije treba zamijeniti sve devize. A djelatnici su upravo bili u blizini..

Virovitička umirovljenica Marija Tomljanović (70) zbog lukave telefonske prevare ostala je u srijedu bez životne ušteđevine od oko 8400 eura. Ujutro je u banci podigla mirovinu i čim je došla kući, zazvonio joj je mobitel. Broj je bio sakriven. Kako je iz Njemačke često zove rodbina „preko kompjutora“, kaže, mislila je da je i ovaj put netko od njih, pa se javila.

- Žena koja me zvala predstavila se kao službenica banke u kojoj sam maloprije bila. Rekla je: znam da ste maloprije podigli mirovinu, no zaboravila sam vam nešto reći dok ste bili kod nas na šalteru - priča Marija koja kaže da je „službenica“ navela sve njene podatke i zbog toga djelovala vrlo uvjerljivo. - Rekla je da su stare novčanice u stranim valutama prestale važiti. Ako imam franke, eure ili dolare kod kuće, moram ih što prije zamijeniti, upozorila me  –  prepričava Marija razgovor koji joj je promijenio život.

 „Službenica“ je naglasila kako se novac mora predati odmah i da ga ne nosi u banku. Kombi sa oznakama banke i žena koja će ga pokupiti već su na putu u njenoj ulici. Žena joj je obećala da će joj na kućnu adresu u roku od tri tjedna biti vraćen iznos sa važećim novčanicama.

–  Tada sam počela sumnjati, no upozoravala me da je situacija hitna i da su neki od susjeda već predali novčanice  – govori Marija koja je sa pokojnim suprugom Josipom, koji je radio u Njemačkoj, čuvala novac za crne dane. Ušteđevinu je, oko 63000 kuna u eurima, stavila u kuvertu, posebnu vrećicu i ostavila na kvaki unutar ograde, po uputama žene na mobitelu. Par minuta kasnije,  ograda je zaškripala i - vrećica je nestala.

– Pogledala sam kroz prozor. Bila je to žena  nižeg rasta i malo punije građe, tamnokosa, obučena u crne hlače i crvenu majicu. Već je bila dosta odmakla, ne bih je mogla sustići ni zaustaviti, no da je vidim na ulici, odmah bi je prepoznala - tvrdi Marija koja ističe da je taj opis dala i policiji, nakon prvotnog šoka. Jer, čim je Marija uvidjela da nema ni kombija sa oznakom banke niti da je žena koja je uzela vrećicu u bilo kakvoj uniformi, odmah je zvala banku.

- Rekli su mi da to nije bio njihov poziv i da odmah zovem policiju. Počela sam se tresti - kaže Marija koja se nada da će policija uhvatiti lažnu službenicu i vratiti joj ušteđevinu.  - Samo neka je nađu i neka se više ne dogodi nikome. Eto, svima govorim da budu oprezni, da ne nasjedaju lažnim pozivima, a sada sam i sama tako prošla  – kaže umirovljenica Marija koja si ne može oprostiti trenutak neopreza i koja zbog očaja već danima ne spava. 

>> Predstavila se kao prezenterka medicinskih pomagala i opelješila stariju gospođu

Komentara 13

VA
vanelic
15:43 14.06.2014.

Bože, zar netko može biti ovako naivan?! Znam da je žena starija, ali svejedno...

Avatar Onkel Adi
Onkel Adi
22:18 14.06.2014.

ahahaaa ojre u vrečicu pa na ogradu,vrlo sofisticirani bankovni službenici.....

DU
Deleted user
22:12 14.06.2014.

Najbolja mi je ova "caka": s - ojricima - u - vrecicu - pa - sve - na - kvaku!? Kako bi komsije rekli, "na izvolte"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije