Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dolijao lopov

Kradljivac crkvena zvona prodao kao otpadni metal

danilo brinj
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
17.03.2011.
u 11:09

Uhićen je mladić (25) koji je ukrao zvona s crkve u svojemu selu Danilu Birnju.

DANILO BIRANJ – Policija je pronašla i uhitila mladića (25) iz Danila Birnja i osumnjičila ga za nesvakidašnju krađu. On je, naime,  prije pet dana s tornja crkve u istome mjestu, dakle u svojemu selu, skinuo dva crkvena zvona i ukrao ih.

– Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom iz Danila Birnja. Utvrđeno je da je osumnjičeni s krova crkve Svetoga Petra, koja je zaštićeno kulturno dobro, demontirao i otuđio dva brončana zvona a metalnim nosačima, ukupne težine oko 100 kilograma.

Osumnjičeni je otuđena zvona razbio i prodao kao sekundarnu sirovinu. Ostaci otuđenih zvona pronađeni su i biti će vraćeni oštećenoj župi, a šteta se procjenjuje na 60-ak tisuća kuna – kaže načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić.

S obzirom na visinu crkvenog tornja od četiri metra i težinu crkvenih zvona, neobično je da je mladić krađu obavio bez ičije pomoći. Podsjetimo, crkva sv. Petra datira iz 12. stoljeća, a prije nekoliko je godina obnovljena.

Župnik iz Danila, fra Stanko Dotur, nakon krađe kazao je kako je vrijednost zvona daleko veća od one koju bi lopovi mogli dobiti ako ih prodaju otkupljivačima otpadnog metala. Pozvao je tada kradljivce zvona da ih vrate, a otkupljivače sekundarnih sirovina da dojave njemu ili policiji ako ih lopovi nakane prodati. Iz policijskog izvještaja nije jasno jesu li otkupljivači to i učinili.

U svakom slučaju, zvona su uništena pa će se morati izliti nova. Slična krađa dogodila se prije dvadesetak dana kod Siska, a i tada je policija ubrzo pronašla dvojicu kradljivaca koji su ukradeno zvono već prepilili na pedeset dijelova i pripremili ga za prodaju otkupljivačima.

Komentara 4

OB
-obrisani-
23:16 17.03.2011.

Pa bogami je dobar ako je uspio zvona skinuti sam sa tornja!

FT
Fra tetka
21:38 18.03.2011.

Nemreš bogu uzeti.Bog sve vidi.

SI
sinaj
22:11 18.03.2011.

Valjda budala mislila da su od zlata zato što je tako pročitao u VL. A jesu ga zahebali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije