Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA BLATO

Krađu šljunka za golf državi nagodbom platili 4,5 milijuna kn

golf, blato
24.10.2010.
u 23:30

Izvadili 300.000 m³ šljunka na mjestima koje nije odredio rudarski projekt.

U zagrebačkoj Palači pravde sklopljena je nagodba između Golf Country Cluba Zagreb i Republike Hrvatske kojom se taj klub obvezao državi isplatiti 4,5 milijuna kuna zbog ilegalnog iskopavanja šljuka i pijeska u eksploatacijskom polju “Savski nasip” u Blatu, ali izvan granica utvrđenih glavnim rudarskim projektom. Na toj je lokaciji sagrađeno i prvo zagrebačko igralište za golf, čija je gradnja proglašena državnim interesom.

Ilegalno rudarenje
Sudsku nagodbu sklopili su zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo uime države te odvjetnici Golf Country Cluba Zagreb pred sucem izmiriteljem Andreom Krstanović Čada. Tako će se u osiromašeni državni proračun sliti u četiri rate 4,5 milijuna kuna odštete zbog 300.000 prostornih metara ilegalno iskopanog šljunka i pijeska.

Taj klub je 2003. dobio rudarsku koncesiju za izvođenje rudarskih radova u polju “Savski nasip”, a bila su točno određena područja na kojima su se smjeli izvoditi radovi. No, utvrđeno je da je klub iskopavao šljunak i pijesak izvan granica odobrenih prema glavnom rudarskom projektu. Kad je država prikupila dokaze o ilegalnom rudarenju, podignuta je 2008. tužba protiv Golf Country Cluba i zatražena odštetu od gotovo 6,5 milijuna kuna, na koliko je procijenjena nezakonita dobit kluba. No, očito je procjena tužiteljstva bila da je bolje i efikasnije za državu da se nagode u postupku mirenja za 4,5 milijuna kuna nego da se povlače po sudu do pravomoćnosti presude. Nagodbom se država obvezala da će povući odštetne zahtjeve u svim imovinskim sporovima protiv tog kluba u trenutku kada im klub isplati zadnju ratu dogovorenog iznosa te su se suglasili da su nagodbom riješili sve međusobne sporove.

Bespravna gradnja
Tužiteljstvo je, naime, otvarajući istragu o ilegalnom rudarenju, zatražilo i poništenje elaborata o etažiranju jer je 5000 kvadrata u 54 vile sagrađeno mimo građevinske dozvole.

No, potkraj siječnja 2010. investitori iz kluba dobili su od Ministarstva graditeljstva dopunu i izmjenu lokacijske dozvole te započeli legalizaciju. Odvjetnik Krešimir Krsnik, koji je zastupao vlasnike Golf Country Cluba Zagreb, potvrdio nam je da su sagrađene vile pravomoćnim rješenjem legalizirane te da nakon nagodbe nema više nikakvih sporova između države i tog kluba, niti se protiv vlasnika kluba vodi bilo kakav postupak.

Komentara 82

BE
BENEDIKT
09:33 25.10.2010.

Platiš kaznu i ideš dalje. hmmmm, tako je to u kirgistanu. banana-država.

DE
detour
12:47 25.10.2010.

bespravne vile i citavo golf igraliste izgradjeno je tamo gdje se nije smjelo graditi takve sadrzaje. golf tereni koji se obilno tretiraju pesticidima su izgradjeni uzvodno od vodonosnika. dakle, otrov kojim pospipaju travu ide direktno u vodu koju pije gotovoo milijun zagrepcana.

IV
ivicas
07:54 25.10.2010.

to je ta drzavna birokracija nekome oproste milijarde i legaliziraju 50 app a sirotinji naplacuju 300k na cesti ako nemaju vozacku ispravu bas kod sebe i ruse im kuce ali kak bi rekao mesic koji se bas uselio ,pustimo nekek pravna drzava funkcionira (u prijevodu cekaj sirotinjo dok se bogati namire pa cete vi onda na red)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije