Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjena

Krađa do 2000 kuna je bagatelno djelo

'27. 10. 2008., Zadar - U popodnevnim satima opljackana je trgovina Sonik u blizini osnovne skole na Vostarnici. Prodavacica je pokusala zaustaviti razbojnika no on ju je lakse ozlijedio te pobjegao.
Filip Brala/Pixsell
05.02.2013.
u 18:00

Ako lopov ukrade robe u vrijednosti do 2000 kn, progonit će ga vlasnik trgovine

Godinama je na snazi bilo pravno shvaćanje da je beznačajno kazneno djelo ako netko, primjerice, ukrade odjeću ili hranu u vrijednosti do 1000 kuna ili drugim nedjelom ostvari imovinsku korist do tog iznosa. No, od 1. siječnja 2013., prema pravnom shvaćanju Vrhovnog suda, beznačajnim djelom smatra se ako je vrijednost ukradenih stvari ispod 2000 kuna. No, to ne znači da netko može ušetati u trgovački centar, ukrasti stvari vrijedne do 2000 kuna i misliti da mu nitko ništa ne može. Policija će ga prijaviti za krađu i ako ga tužiteljstvo ne odluči goniti po službenoj dužnosti, vlasnik trgovine može lopova progoniti privatnom tužbom.

– Da, to je točno. Ako je riječ o krađi manjoj od 2000 kuna, počinjenoj nakon stupanja na snagu novog Kaznenog zakona, prema pravnom shvaćanju Vrhovnog suda to je beznačajno djelo i progon se ne bi trebao provoditi po službenoj dužnosti. No, to ne znači da policija, kad se dogodi takva krađa, neće odraditi svoj dio posla, a progon počinitelja privatnom tužbom nastavlja vlasnik te trgovine – kaže glasnogovornik zagrebačkog Općinskog kaznenog suda sudac Dražen Kevrić.

Glasnogovornik Vrhovnog suda sudac Dražen Tripalo ističe da pravo mora pratiti i promjene u životu i da 1000 kuna, imajući na umu inflaciju, više nema istu vrijednost kakvu je imalo potkraj 90-ih. Pravni stav Vrhovnog suda nije obvezujući u strogo formalnom smislu, ali je uputa sucima koje bi se trebali držati u praksi.

– Pravno shvaćanje Vrhovnog suda je bitno i zbog ujednačavanja sudske prakse, da sudac u Belom Manastiru ne bi, primjerice, zaključio da je krađa ispod 20 kuna beznačajno kazneno djelo, a sudac u Zagrebu da je beznačajno djelo ako je riječ o krađi ispod 20.000 kuna – kaže sudac Tripalo.

>> Iz poljoprivredne ljekarne ukrao pesticide i pumpe, odala ga lampa

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar CRACKER_JACK
CRACKER_JACK
18:05 05.02.2013.

je bagatelno djelo.....ali, ovim bagateliziranjem, možemo reći i da je utaja poreza do 2 milje kuna također bagatelno djelo! stoga po toj logici, svi će utajivati do 1999 kn svaki dan u jednom potezu i ćića mića gotova priča

MA
maximinimax
18:51 05.02.2013.

Kako onda zbog duga od 100 kuna možeš dogurati do ovrhe? Znači mazneš beznačajnih 1999 i vratiš 100 značajnih.

Avatar stravaxx
stravaxx
19:02 05.02.2013.

konačno. sad lijepo mogu krast struju, plin i vodu. to mi jedino treba. fala našoj narodnoj vladi koja mi je to omogučila. fala kukuriku koaliciji i fala najomiljnijem precjedniku i dragom zoranu. ostali nek se nađu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije