Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Koza s genom pauka podarit će nam jeftinije mobitele

Svila se može dobiti zahvaljujući ugradnji gena pauka krstaša u gen kozjeg embrija. Nakon izoliranja masnoća, iz mlijeka koze moguće je sintetizirati svilu koja se odlikuje elastičnošću
10. ožujka 2011. u 18:00 12 komentara 76 prikaza
koze
Foto: Duško Marušić/Pixsell

Bliska budućnost mogla bi donijeti jeftinije mobitele, televizore i računala, a zahvalu ćemo dugovati kozama i paucima. Tajvanski znanstvenici otkrili su da bi se novi ekrani mogli izrađivati od svile dobivene iz kozjeg mlijeka. Riječ je o tekućoj svili koju su stručnjaci uspjeli pretvoriti u materijal za izradu ekrana. Ovu tehnologiju jeftinom čini činjenica da sirovinu "daruju" genetski modificiranje koze.

Svila se može dobiti zahvaljujući ugradnji gena pauka krstaša u gen kozjeg embrija. Nakon izoliranja masnoća, iz mlijeka koze moguće je sintetizirati svilu koja se odlikuje elastičnošću. Trenutačna tehnologija proizvodnje temelji se na staklu što ekrane čini tvrdima i često, ako je riječ o tzv. touchscreen uređajima, neugodnima za korištenje. Istraživači napominju da će im za usavršavanje tehnologije trebati još najmanje tri godine.

Mljekari bi tako uskoro osim mlijeka mogli prodavati i sirovinu za elektroničke uređaje. Koze sigurno neće previše profitirati, ali ljubitelje tehnologije razveselit će niže cijene i bolji proizvodi.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • malitrn:

    i onda če nas ti političari s mozgom još bolje lagat, obmanjivat i krast.....pa u čovjećjoj je pameti uvijek i samo zlo !

  • Felicijen:

    Genetski inženjering ide toliko brzo naprijed da će uskoro početi proizvoditi političare s mozgom!

  • Ugo Kajvez:

    Ovo je NEPRIRODNO ............ priroda je gene oblikovala MILJUNIMA godina, a čovjek misli biti pametan i preko noći i mudrovati ........... kad priroda uzvrati .... tko živ tko mrtav ..............