Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove tehnologije

Koza s genom pauka podarit će nam jeftinije mobitele

koze
Duško Marušić/Pixsell
10.03.2011.
u 18:00

Svila se može dobiti zahvaljujući ugradnji gena pauka krstaša u gen kozjeg embrija. Nakon izoliranja masnoća, iz mlijeka koze moguće je sintetizirati svilu koja se odlikuje elastičnošću

Bliska budućnost mogla bi donijeti jeftinije mobitele, televizore i računala, a zahvalu ćemo dugovati kozama i paucima. Tajvanski znanstvenici otkrili su da bi se novi ekrani mogli izrađivati od svile dobivene iz kozjeg mlijeka. Riječ je o tekućoj svili koju su stručnjaci uspjeli pretvoriti u materijal za izradu ekrana. Ovu tehnologiju jeftinom čini činjenica da sirovinu "daruju" genetski modificiranje koze.

Svila se može dobiti zahvaljujući ugradnji gena pauka krstaša u gen kozjeg embrija. Nakon izoliranja masnoća, iz mlijeka koze moguće je sintetizirati svilu koja se odlikuje elastičnošću. Trenutačna tehnologija proizvodnje temelji se na staklu što ekrane čini tvrdima i često, ako je riječ o tzv. touchscreen uređajima, neugodnima za korištenje. Istraživači napominju da će im za usavršavanje tehnologije trebati još najmanje tri godine.

Mljekari bi tako uskoro osim mlijeka mogli prodavati i sirovinu za elektroničke uređaje. Koze sigurno neće previše profitirati, ali ljubitelje tehnologije razveselit će niže cijene i bolji proizvodi.

Ključne riječi

Komentara 12

MA
malitrn
18:30 10.03.2011.

i onda če nas ti političari s mozgom još bolje lagat, obmanjivat i krast.....pa u čovjećjoj je pameti uvijek i samo zlo !

FE
Felicijen
18:02 10.03.2011.

Genetski inženjering ide toliko brzo naprijed da će uskoro početi proizvoditi političare s mozgom!

UK
Ugo Kajvez
23:22 10.03.2011.

Ovo je NEPRIRODNO ............ priroda je gene oblikovala MILJUNIMA godina, a čovjek misli biti pametan i preko noći i mudrovati ........... kad priroda uzvrati .... tko živ tko mrtav ..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije