Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Kovčo: Zagorec mi je rekao da je Petrač naručio likvidaciju V. Sliška

Mijo Kovčo, šurjak ubijenog “kralja poker-automata”, svjedočio na ponovljenu suđenju Marku Nikoliću:
11. svibnja 2011. u 15:45 16 komentara 3049 prikaza
Mijo Kovčo
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

– Osobno poznajem Željka Goluba. To je podmukla hijena koja se pravi gospodinom. Šeta gradom kao kauboj, a policija mu je dala dozvolu za držanje i nošenje oružja. Što se takvu čovjeku daje takva dozvola? On i Marko Nikolić išli su k Jamesu Cappiuu (Sliškov atentator kojeg je ubio Ivica Bertić odmah nakon što je Cappiu pucao u Sliška op. a.) u Nizozemsku kako bi se dogovorili o ubojstvu Vjeke Sliška. To piše u izjavi nizozemskog policajca koji je razgovarao s Cappiuovom udovicom. Meni je to rekla osoba bliska Golubu. Ta je osoba poduzetnik i želi ostati anonimna – ustvrdio je među ostalim Mijo Kovčo, šurjak ubijenog Vjeke Sliška, ”kralja poker-automata”, svjedočeći na zagrebačkom Županijskome sudu.

Susret na Sljemenu

Zbog Sliškova ubojstva u ožujku 2001. u odsutnosti se sudi Marku Nikoliću, a riječ je o ponovljenu suđenju jer je prve dvije presude (osuđujuću na 30 godina zatvora i oslobađajuću, op. a.) Vrhovni sud ukinuo. Kovčo, koji je do sada svjedočio nekoliko puta, jučer je govorio i o onome što do sada nije spominjao. Tako je malo prije ubojstva svog šurjaka sreo Hrvoja Petrača i Jamesa Cappiua na Sljemenu.

– Supruga i ja penjali smo se do Puntijarke, a u susret su nam išli njih dvojica. Kad su prošli, okrenuo sam se ja, ali i Petrač. Prepoznali smo se. Cappiua nisam poznavao, no poslije sam iz novina shvatio o kome je riječ – kazao je Kovčo.

– To nikada do sada, a svjedočili ste nekoliko puta, niste spomenuli. Zašto? – zanimalo je Sanju Mazalin, predsjednicu sudskog vijeća.

– Pritisak cijele te bande bio je pregolem, oni su me htjeli ubiti. Neke se stvari zaborave... – odgovorio je Kovčo.

 – Ali to baš nije nebitno za ovaj postupak – replicirala mu je sutkinja.

No Kovčo je ostao pri svojim tvrdnjama, kao što je ostao dosljedan da ne oda ime osobe koja mu je ispričala o Golubovoj povezanosti sa Sliškovim ubojstvom. Svoj je stav objasnio rečenicom “da su to opasni ljudi koji ubijaju” i osnažio ga još jednim “otkrićem” o Golubu.

Veza sa Zagorcem

– On i Nikolić stoje iza ubojstva Ibrahima Dedića (likvidiran 3. srpnja 1999., ubojica nepoznat, op. a.). Policija to zna, svi to znaju, samo nikoga nije briga – ustvrdio je Kovčo.

No najzanimljiviji je bio dio njegova iskaza o spoznajama dobivenim, kako je kazao, od generala Vladimira Zagorca. O tome da mu je Zagorec rekao da Petrač stoji iza Sliškove likvidacije Kovčo je već svjedočio u postupku koji se zbog pokušaja ubojstva “zoljom” Sliška i Ivice Bertića na Cvjetnom trgu u studenom 1999. vodio protiv Nikice Jelavića. Tada nije kazao tko mu je bio posrednik, no sada je to otkrio.

– Sa Zagorcem me spojio Mario Perić, inspektor u PU splitsko-dalmatinskoj, koji je sa Zagorcem povezan jer je daljnji rođak Zagorčeve supruge. Sa Zagorcem sam se našao u Beču, a razgovarali smo o svemu i svačemu. U jednom mi je trenutku kazao da je Petrač naručio i platio Sliškovo ubojstvo. Dalje ga više ništa nisam pitao – ustvrdio je Kovčo.

Kazao je i da su u Sliškovo ubojstvo bili upleteni mnogi ljudi, pa i iz policije, te da je pripremano na visokoj razni. S obzirom na Kovčin iskaz, kao svjedoci na sljedeću raspravu pozvat će se Zagorec i Perić.

Prvo ga vodio Bagarić, zatim Jelavić pa

Prvo ga vodio Bagarić, zatim Jelavić pa na kraju Petrač
U prijašnjim iskazima Kovčo je kao počinitelje ubojstva spominjao Petrača te Nikicu Jelavića, Zorana Pripuza, Zorana Petrovića Ivicu, Milenka Žaju Krojfa... Upitan da objasni te svoje navode, Kovčo je kazao:

– Oni su svi bili jedan klan. Jelavić je bio dobar sa Zlatkom Bagarićem, a kada je Bagarić ubijen, preuzeo je klan. Kada je Jelavić završio u zatvoru, klan je preuzeo Petrač.

– A gdje se u tu priču o klanovima uklapa Golub? – pitala je sutkinja.

– Ne znam, on je uvijek tu negdje oko njih.

Inače, kada je Sliško ubijen, Jelavić, Petrović i Krojf bili su u zatvoru, a Pripuz u bijegu

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
 • -obrisani-:

  Hm Svaka država ima mafiju u Hrvatskoj mafija ima državu reče jednom Anto Kovačević.

 • Avatar max19mpm
  max19mpm:

  Hm .puno mrtvih ljudi. A tko je kriv?

 • kukuriku:

  ..ma pogledajte oko koga se Sve-vrti.., \"glavni-svjedok\"-Petrac´, prijatelj od pok.-Pukanicá i Mesicá..., protiv Zagorca-\"detudjmanizacija\"...!!