Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI KRAK AFERE JANAF

Kovačeviću i trojici određen istražni zatvor, predloženo čak 38 svjedoka

Dragan Kovačević
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
08.04.2021.
u 17:40

Svoj četvorici, na zahtjev USKOK-a, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda je odredio jednomjesečni  istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a predloženih svjedoka je 38

Dragan Kovačević, bivši predsjednik uprave Janafa ponovo je završio u Remetincu. Odlučio je tako sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda koji mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Osim njemu, istražni zatvor je određen Vladi Zoriću, bivšem šefu sigurnosti Janafa, koji je i lani uhićen  u sklopu afere Janaf  kada i Kovačević, te je kao i on kratko vrijeme bio u istražnom zatvoru. Sada su se obojica vratila u Remetinec, u kojem će im društvo činiti i Ivan Širić i Edo Seifried. Svoj četvorici, na zahtjev USKOK-a, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda je odredio jednomjesečni  istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a predloženih svjedoka je 38. 

U novopokrenutoj istrazi Kovačević se sada sumnjiči da je kao predsjednik uprave Janafa od ožujka  2012. do 16. rujna 2020. od Zorića zatražio da poduzme sve što je potrebno kako bi poduzetnik Ivan Širić, vlasnik tvrtke Cefis, koja se bavi održavanjem informatičke opreme, dobio poslove s Janafom. A posao je trebao biti osiguran i podizvođačima radova. Kao protuuslugu, Kovačević je od Širića trebao dobiti pokretnine i nekretnine za sebe i svoju  obitelj, s tim da je vlasništvo trebalo ostati prikriveno. Širić je tvrdi USKOK, dobio poslove s Janafom vrijedne 18,2 milijuna kuna.

Kovačević se sumnjiči i da je sličnu stvar napravio od rujna 2018. do srpnja 2020. s Edom Seifriedom, vlasnikom tvrtke M.G.S., koja se bavi proizvodnjom vatrogasnih vozila. Njima je osigurao dobivanje poslova s Janafom vrijednih 15,5 milijuna kuna. Podizvođač u tim poslovima trebao je biti i Širić, koji je Kovačeviću trebao isplatiti 4,1 milijun kuna, na što je Seifried pristao. Kovačević je potom sa Zorićem dogovorio kako da se napravi javna nabava da spomenuti poduzetnici dobiju poslove što je Zorić i učinio.

>> VIDEO Trgovina grobovima na Mirogoju: Glavni osumnjičeni u aferi Janaf sebi je preko veze osigurao mjesto u Aleji zaslužnih građana!

No natječaj je poništen jer nije sve ispalo kako je Kovačević isplanirao pa ga se sumnjiči da je Zoriću naložio da ga ponovi, što je  ovaj i učinio. Dvojica osumnjičenih poduzetnika su na koncu dobila poslove s Janafom vrijedne 37,5 milijuna kuna, a Kovačević je od njih kao protuuslugu dobio  dvije nekretnine u Zagrebu i Splitu, jedno osobno vozilo te dugoročni najam drugog osobnog vozila, sveukupne vrijednosti 2,8 milijuna kuna. 

Komentara 4

DU
Deleted user
17:59 08.04.2021.

Zbog utjecaja na svjedoke? Sad? Pa dali su mu dovoljno vremena da sve sredi

AM
Amaru7777
18:19 08.04.2021.

Širić i Kovačević frendovi još od fakulteta... Zajedno biznise razvijali.

GE
generacija57
17:55 08.04.2021.

I zatvor je za ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije