Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kouchner: Ljudska prava ne mogu diktirati politiku

09.12.2008.
u 23:17

Francuska ne bi trebala dopustiti ljudskim pravima da diktiraju njenu vanjsku politiku, rekao je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner ostavivši iza sebe svoju prošlost borca za ljudska prava.

Kouchner je također rekao da je učinio grešku zatraživši od francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da stvori mjesto državne tajnice za ljudska prava uputivši tako i oštar udarac ženi koja obnaša tu dužnost, Rami Yadi.

U razgovoru objavljenom uoči 60. godišnjice donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima, Kouchner je listu Le Parisien rekao da nije uvijek moguće vladati u skladu s najvišim vrijednostima.

- Ne može se odlučivati o vanjskoj politici misleći samo na ljudska prava. Vođenje zemlje očito udaljava od određene produhovljenosti - rekao je Kouchner koji je bio suosnivač humanitarne organizacije "Liječnici bez granica" i tijekom desetljeća bio u prvim redovima brojnih kampanja za ljudska prava.

Francuska se vlada često nalazila u neprilikama zbog pitanja ljudskih prava nailazeći na kritike zbog toga što je u Parizu ugostila kontroverzne čelnike poput libijskog Muammara Gaddafija ili zato što je slala nejasne poruke glede kineskih mjera spram Tibetanaca. Državna tajnica za ljudska prava Rama Yade, koju je na njen položaj predložio Kouchner, povremeno bi izazivala probleme istupima u kojima je izgledalo da kritizira političke odluke.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije