Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kotromanović: Vojska vojnicima, a straža – zaštitarima

HV bi potpisao ugovore s oko 2000 pričuvnih kirurga, pilota, vojnika, koji bi bili na raspolaganju za misije u zemlji i svijetu
07. siječnja 2012. u 13:15 114 komentara 1638 prikaza
'01.01.2012., Zagreb - Predsjednik Republike cestitao je Novu godinu putem video linka pripadnicima hrvatskih kontingenata – ISAF, UNDOF, KFOR u Zapovjedno-operativnom sredistu GS OS RH. Ministar Obra
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'

– Motiviran sam uvijek kada vidim da se stvari mogu pomaknuti nabolje – kaže novi ministar obrane Ante Kotromanović koji je, kao bivši profesionalni vojnik (stožerni brigadir), dobio zadaću brinuti se o tom važnom sektoru. Kotromanović neće izmišljati toplu vodu jer planovi dugoročnog razvoja HV-a postoje i samo ih treba doraditi i svesti u aktualne društveno-ekonomske uvjete, no ministar želi brze rezultate i pomake tamo gdje je to, uz postojeći vojni proračun, moguće postići.

Obučena rezerva

Nakon što je Hrvatska prije nekoliko godina odlučila ukinuti ročnu, obveznu vojsku, planirano je da će profesionalni vojni sastav brojiti oko 16.000 profesionalnih vojnika, plus 2000 civila i od 4000 do 8000 tzv. ugovornih pričuvnika. Taj program, međutim, nije realiziran i HV u ovom trenutku nema nikakvu vojnu "zamjenu" za svoje profesionalce, od kojih sve veći broj sudjeluje u misijama NATO-a i UN-a (već oko 500 pripadnika HV-a). – Sustavu bi bilo potrebno od 1000 do 2000 pričuvnika i planiramo time ojačati sustav obrane i nacionalne sigurnosti jer rezervu moramo posjedovati – kaže Kotromanović. Plan je jednostavan: posebne ugovore potpisivali bi uglavnom stručnjaci i vojnici koji su već bili dio vojnog sustava te su njihove sposobnosti provjerene.

– Primjerice, HV sada nema u svom djelatnom sastavu kirurške ekipe s obzirom na to da u RH ne postoji vojna bolnica, a povremeno se pojavljuje potreba da, za vježbe u zemlji ili angažman u inozemnim operacijama, imamo na raspolaganju i takav kadar. Isto je i s pilotima, helikoptera primjerice. RH upućuje u druge zemlje pilotske posade kao mentore i učitelje, a to bi mogli raditi i bivši piloti – kažu u MORH-u.

Pojačati obuku

Isto se odnosi i na mentorske timove i vojnike određenih kvalifikacija. Takva, ugovorna pričuva poslužila bi i bila obučena za slučajeve prirodnih i drugih elementarnih katastrofa i izvanrednih situacija, poput potresa, poplava i nesreća. Time bi u svakom trenutku sustav mogao računati na obučenu rezervu. Kada se tome doda podatak da se svake godine za dragovoljnu obuku jave stotine mladića i djevojaka, a svi ne mogu biti obuhvaćeni, računa se da će biti dovoljno dragovoljaca i za ugovornu pričuvu.

Takav sustav razrađen je u SAD-u, kroz sustav Nacionalne garde, a polovica američkih vojnika koji služe u svijetu čine baš pripadnici Garde. – Cilj nam je da profesionalci HV-a budu još bolje obučeni, stoga planiramo rasteretiti ih nepotrebnih zadaća, a pojačati obuku, bojna gađanja i podignuti njihove sposobnosti djelovanja i u miru, i u ratu, i u kriznim situacijama te ispuniti sve standarde koje pred njih postavlja NATO – kaže ministar. Ugovorni pričuvnici stoje od tri do četiri puta manje nego profesionalni vojnici.

I NATO-u za to vojnici preskupi Velik j

I NATO-u za to vojnici preskupi

Velik je teret što čak oko 600 profesionalnih vojnika HV-a obavlja stražarske poslove. U zemljama NATO-a većinu tih poslova obavljaju zaštitarske tvrtke jer su profesionalni vojnici preskupi i vrijedni. Ubuduće bi profesionalni vojnici HV-a čuvali tek najvažnija skladišta oružja i MORH, a ostale objekte, domove HV-a, zaštitari.

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Deleted user:

    august 9 kaj mores ,ni on tak los , bilo je i gorih, oni kaj su studirali pripremati pice , popularno pizza pekari....

  • darko9 :

    koje nebuloze priča ovaj slastičar vosku treba smanjiti na maksimum 10000 i sa civilima a od ostalih osnovati domoljubnu gardu za slučaj elementarnih nepogoda

  • zuti62:

    A da to sve raspuste i da za sve unajme zaštitare? Ajme kojih nebuloza u novinama.