Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gotovinin suborac i saborski zastupnik SDP-a

Kotromanović: Prekinite sramotu i zovite branitelje da predaju arhive

vojnik
Arhiva VL
26.10.2009.
u 20:29

Vlast zloupotrebljava rastezljivost zakona i proglašava vrijednom arhivskom građom bezvrijedne papire da bi se dodvorila Brammertzu – tvrdi Kotromanović.

Već druga presuda bivšim ili aktivnim časnicima HV-a zbog “prikrivanja arhivske građe” u mjesec dana uznemirila je sudionike vojnih akcija iz 1995. Premda je riječ o uvjetnim kaznama, umirovljeni stožerni brigadir Ante Kotromanović, suborac Ante Gotovine i saborski zastupnik SDP-a, tvrdi da zakonodavac mora odmah prekinuti daljnju sramotu.

Zna da je Vlada RH pod pritiskom EU i haaškog tužiteljstva zbog tzv. topničkih dnevnika, no ne smije zbog toga “bezrazložno proganjati nevine i one koji su željeli pomoći obranama generala”.

– Ne mogu vjerovati da se ovo događa, pa svakome se moglo dogoditi da mu kod kuće ostane neka karta ili dokument.

Vlast zloupotrebljava rastezljivost zakona i proglašava vrijednom arhivskom građom bezvrijedne papire da bi se dodvorila Brammertzu – tvrdi Kotromanović. Kaže da je, nakon slučaja Šare i Krempelj, sada još manje jasno koje je to dokumente zabranjeno držati kod kuće.

– Tzv. karta pozicija, koja je u ZP Split napravljena u 3600 primjeraka, a koja je vrijedila jedan dan, nije “vrijedna arhivska građa”, zbog čuvanja koje sada nekima prijeti zatvor – kaže.

Njemu je suludo da, kada neki od zapovjednika, želeći u najboljoj vjeri predati Vladi ili braniteljima generala neke dokumente, bivaju suočeni s kaznenim progonom. Pogotovu što mnogima i nije bilo jasno da imaju dokumente kojima je zakonsko mjesto tek u Državnom arhivu.

Stoga Kotromanović nastoji pronaći razumno rješenje, izlaz za sve u ovoj situaciji, kako se ne bi “ponavljala sudska sramota”.

– Ideja je da se prihvate promjene postojećih zakona koje bi omogućile da oni koji imaju ili misle da imaju u osobnim arhivima vrijedne dokumente iz rata, sada te dokumente dostave državi, a da im zbog držanja tih dokumenata ne prijeti kaznena odgovornost... kao što je to bilo s vraćanjem oružja – objašnjava Kotromanović.

- Ako je uspjela akcija 'Zbogom oružje', zašto ne bi uspjela i ova - kaže Kotromanović koji će pokrenuti tu inicijativu u Saboru, a i “Vlada tu mora imati sluha”. Tada bi i Vlada izašla iz nemoguće situacije u kojoj Brammertz od nje traži dokumente, a prisiljava ih da kazneno gone one koji im ih dostave.

Ključne riječi

Komentara 17

OB
-obrisani-
20:58 26.10.2009.

Pa nisu ludi da vrate topnicke dnevnike pa da onda prikazu konkretan dokaz o genetskoj genocidnosti prema Srbima!

NI
nikudnikam
21:36 26.10.2009.

Da karta, Ljudi su minobacače doma zaboravili. Onaj doktor iz Ivanca je i bombe pozabil pak ih je aktivirane moral predati policiji.

DE
demokršćanin
16:52 28.10.2009.

DNEVNICI ! Imam doma DNEVNIK ANE FRANCK. Da li bi možda i takav dnevnik pomogao \"pravednom\" haškom sudu u podignutim optužbama protiv branitelja ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije