Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodikova medalja

Kotromanović nije bio u planu za orden

Ante Kotromanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
27.06.2014.
u 15:34

Zasluga za narod zove se medalja koju je Dodik dodijelio zbog pomoći u poplavama pa time zamalo probudio ratne duhove

        Vijest da je bivši ratni neprijatelj odlikovao drugoga bila bi svjetska senzacija. Bila bi da je ta vijest točna. A nije. Ministar obrane Hrvatske Ante Kotromanović nije dobio, niti je bilo u planu da dobije odlikovanje od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a nije došao ni u Banju Luku na dodjelu odlikovanja. U MORH-u tvrde da ga je pogrešna vijest o medalji zabavljala cijelo jutro. Dezinformacija je, međutim, uzbunila duhove pa su mediji odmah po objavi bili zasuti reakcijama i optužbama na račun Kotromanovića, ali i Dodika, s obzirom na to da je objavljeno kako će Dodik medaljom “Zasluga za narod” odlikovati bivšeg ratnog neprijatelja i brigadira HV-a, čiji se angažman kao zapovjednika 126. brigade HV-a na ratištu kod Mrkonjić Grada 1995. čak i danas u RS-u drži “zločinačkim”.

Preuzeo vojni ataše

Dezinformacija je krenula kada netko u Zagrebu nije dobro pročitao dopis iz Dodikova ureda poslan 20. lipnja. U njemu se obavještava MORH da će predsjednik RS-a uručiti medalju eskadrili transportnih helikoptera HRZ-a, u drugom redu stajalo je i da se taj dopis dade “n. r. ministru obrane”. I tako je Kotromanović “dobio” medalju. Predsjednik RS-a jučer je u prijepodnevnim satima u Banjoj Luci odlikovao službe i sudionike humanitarne akcije spašavanja stanovništva u katastrofalnim poplavama, a po “hrvatsku” medalju došao je naš vojni ataše stacioniran u Sarajevu. Isto su postupili i Slovenci. Medaljom “Zasluga za narod”, osim Hrvata i Slovenaca, odlikovani su i specijalci i helikopterske jedinice RS-a, BiH, ronilački klubovi, gorske službe spašavanja, čak i Rukometni savez Srbije. Kako se pogrešna informacija i dalje širila portalima, morao je reagirati i Dodik.

– Nisam odlikovao ni generala ni ministra obrane Hrvatske – rekao je i dodao da mu je velika čast što “helikopterski servis pri MORH-u prima ovo odlikovanje u povodu krsne slave... a najbolje je pitati ljude u Bosanskom Šamcu i Doboju koliko im je ta pomoć značila za vrijeme poplava”.

U ratu i miru

Nije, međutim, odlikovao i Eufor “jer se pojavio tek četvrti dan poplava tvrdeći da nisu mogli prije zbog lošeg vremena”. Medalja “Zasluga za narod” postoji od 1993. i daje se u ratu za zasluge “stečene u borbi za oslobađanje zemlje”, a u miru za “doprinos u izgradnji i razvitku RS-a”. Medalja kojom je odlikovana naša eskadrila u posjedu je, dakle, mnogih živih i poginulih vojnika RS-a koji su devedesetih ratovali protiv hrvatskih vojnika u RH i BiH.     

Komentara 3

DU
Deleted user
16:05 27.06.2014.

Cuj ovo! Vojnika RS-a??? Mislis, zlocinaca, palikuca, silovatelja, ubojica civila...

19
1995josip
15:44 27.06.2014.

Primjerenije bi bilo da je odlikovao ovog drugog bivšeg ministra koji je od Mamića izgubio sudsku parnicu !

AL
alfa5
17:20 27.06.2014.

kako to da dodik nije odlikovao svoga prijatelja jovanovica ...ordenom zasluge za narod,,,naravno srpski,,,..hm bas cudno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije