Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanstveni skup

Kotromanović: Krećemo u izradu prototipa ophodnog broda

Ante Kotromanović portal (1)
Tino Juric/PIXSELL
27.02.2013.
u 12:26

Riječ je o hrvatskom proizvodu kojeg je osmislio Brodarski institut, a gradit će se u nekom od naših brodogradilišta

-Hrvatska je vlada je donijela odluku o izgradnji pet obalnih ophodnih brodova za HRM. Čekamo mišljenje Ministarstva gospodarstva koja brodogradilišta u Hrvatskoj ih mogu graditi te ćemo ovih dana raspisati natječaj. Prototip će biti izgrađen ove godine, koštat će 10-ak milijuna eura, a ostatak u narednom razdoblju. To je naš proizvod, gradit će se u našem škveru po projektu Brodarskog instituta i nadam se da ćemo ga poslije izvoziti - rekao je ministar obrane Ante Kotromanović na znanstvenom stručnom skupu \"Hrvatska ratna mornarica - jučer, danas, sutra\" u Splitu.

Naime, u pripremi je izrada novog dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga RH. Uslijedit će stručni skupovi i o zračnim snagama te kopnenoj vojsci, nakon čega će se odlučiti koji ćemo vid oružanih snaga razvijati.

-Jadran je geostarteški i geopolitički ključna točka za Hrvatsku. Od Jadrana se živi. Ulaskom u EU moramo biti sposobni braniti se od različitih asimetričnih prijetnji kojima ćemo biti izloženi. Povećat će se trafficking ljudima i oružjem. Moramo poduprijeti mornaricu da bude jača i bolja nego sada - istaknuo je Kotromanović. Proračun za vojsku iznosi 4,7 milijardi kuna, imamo 20.000 vojnika i tehniku koju smo većinom zarobili u Domovinskom ratu te se ne možemo usporediti sa zemljama koje su svoju flotu kontinuirano razvijale. Kotromanović ističe kako su HRM-u potrebni brodovi i to raznih tipova: u budućnosti trebamo imati nekoliko korveta, ali jedna fregata košta 300 milijuna eura. Iako će naše pomorske granice biti granice EU, na žalost ne možemo računati na financijsku potporu za izgradnju brodova.

Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera OSRH istaknuo je kako je dobro u procesu planiranja imati ambicije koje su u ovom trenutku veće od mogućnosti. Oružane snage trebaju nam biti dobro opremljene i uvježbane te je istaknuo kako od svih očekuje efikasna rješenja. Osim izgradnje novih brodva, krenut će se i s modernizacijom radara.

Planirano je 7-8 milijardi u desetogodišnjem razdoblju. Stručni skup, čiji je domaćin bio Robert Hranj, zapovjednik HRM-a, osim uvodnih izlaganja, bio je zatvoren za javnost. 

>> Obalna straža napokon dobiva ophodni brod

Komentara 1

TR
trolokva
20:10 27.02.2013.

naoruzat se do zuba,samo naprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije