Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika 'zvjerka'

Odlično očuvan kostur golemog dinosaura prodan za 400.000 funti

dinosaur kostur
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/4
29.11.2013.
u 20:00

Očuvani kostur diplodoka, starog oko 160 milijuna godina i dugačkog 17 metara, nađen je 2009. u Americi i dobio je nadimak Misty, a ovih dana na aukciji u Britaniji prešao je u ruke neimenovanog kupca.

Kostur diplodoka, dinosaura biljoždera pronađenog u kamenolomu u američkoj državi Wyoming, prodan je na aukciji u južnoengleskom Billinghurstu, objavio je BBC. Cijena: 400.000 funti (oko 3,67 milijuna kuna). Kostur, vrlo očuvan, jedan od šest najočuvanijih primjeraka u svijetu, kupila je neimenovana institucija.

Diplodok dugačak oko 17 metara je po otkrivanju 2009. godine dobio nadimak Misty (bila je ženka!), a našli su ga sinovi njemačkog paleontologa Raimunda Albersdorfera, koji je na američkom tlu tragao za drugim fosilima. Nakon SAD-a "sastavljen" je u Rotterdamu u Nizozemskoj i nastavio "život" u Britaniji.

Iz aukcijske kuće su, sretni zbog postignute premije, kazali da je to "doista ogroman predmet", ne odajući ni detalja o ponosnom kupcu. Kazali su kako i žale što im odlazi takva "zvjerka".

- Žao nam je što odlazi, kod aukcionara je stvar u tome da, nakon što ste prodali neku vrijednost, žarko je želite ponovno vidjeti - rekli su u Billinghurstu. Uoči same aukcije Prirodoslovni muzej u Londonu odustao je od sudjelovanja u tom nadmetanju. Govore da bi bio poželjan izložak na brzorastućem muzejskom tržištu Azije i Bliskog istoka, a tek u shopping centru - izazvao bi ovacije kupaca.

Misty je živjela prije 160 milijuna godina, odnosno u razdoblju jure i krede u mezozoiku, a sama vrsta diplodok (nazvan po dvostrukom redu kostiju u donjem dijelu repa) mala je dugačak vrat i rep i dugo je smatrana najdužim dinosaurom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije