Naslovnica Vijesti Svijet

Kosovo stvara vlastitu vojsku

Odluci o naoružavanju protivi se Srbija, ali i SAD i NATO koji drže da je zahtjev kosovskog predsjednika prijetnja sigurnosti u regiji
09. ožujka 2017. u 21:00 27 komentara 1782 prikaza
kFOR, kosovo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Kosovski predsjednik Hashim Thaçi poslao je kosovskoj skupštini prijedlog zakona kojim bi Sigurnosne snage Kosova (KSF) dobile teže naoružanje čime bi ta postrojba, iako bi zadržala isti naziv, praktično prerasla u kosovsku vojsku. Taj prijedlog, koji je nesumnjivo udarac stabilnosti na ionako varljivom južnom Balkanu, uzbudio je duhove ne samo u Beogradu nego i na međunarodnoj sceni jer su protiv takvog scenarija i NATO i SAD kao najveći kosovski saveznici i zaštitnici.

Kršenje rezolucije UN-a

“NATO je službeno upozorio predstavnike Prištine da se protivi toj inicijativi”, stoji u dopisu koji je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poslao srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću, koji je ogorčen spoznajom da bi Kosovo moglo dobiti vojsku.

Trenutačno Sigurnosne snage Kosova broje oko 4500 pripadnika, naoružanih isključivo lakim osobnim naoružanjem, a prema definiciji poslova u njihovoj je nadležnosti razminiranje, nadzor i uklanjanje opasnih materijala, vatrogasni zadaci, zaštita stanovništva i druge humanitarne zadaće. Usvajanjem odluke o naoružanju, skupština bi KSF pretvorila u stvarnu operativnu postrojbu jer bi dobila i teško artiljerijsko oružje i tenkovske jedinice.

Protivi se to rezoluciji UN-a po kojoj jedinu vojnu oružanu formaciju na Kosovu čine pripadnici mirovnih snaga UN-a iz sastava KFOR-a.

Vučić i Thaçi kao dobitnici

Thaçi je neposredno prije slanja prijedloga zakona pred parlament dolio ulje na vatru izjavama da je novi mandat KSF-a obrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta države, što je protumačeno kao zveckanje oružjem.

– Treba znati da prema Bruxelleskom sporazumu imamo i jamstvo NATO-a da bilo kakve oružane snage Kosova ne smiju ući na sjever pokrajine bez dopuštenja i lokalnog stanovništva i NATO-a – ustvrdio je srbijanski premijer Vučić.

Paradoksalno je, ali dizanje tenzija oko Kosova Vučiću trenutačno dobro dođe. Naime, kao najmoćniji političar u Srbiji Vučić se priprema za predsjedničke izbore raspisane za travanj na kojima planira pobijediti u prvom krugu. Zaoštravanje situacije na Kosovu svakako mu pogoduje jer rasplamsava strasti među desnim biračkim tijelom kojemu se obraća i učvršćuje njegovu poziciju. S druge strane, Hashim Thaçi dobiva podršku Albanaca na Kosovu čime također pojačava svoj politički status. Jedini gubitnik u ovoj priči je NATO koji bar prividno nastoji osigurati stabilnost u regiji.   

>> Stoltenberg je Vučiću poručio kako se NATO protivi formiranju vojske Kosova

>> Pripadnici Vojske Srbije i Kosovskih snaga sigurnosti na zajedničkoj vježbi NATO-a

Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

 • Komacero:

  Zasto jedni smiju a drugi nesmiju zar je to jednakost i sloboda

 • Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
  Ibrahim-Vitez-Pjanic:

  Pametni neka prave vojsku.Trebali bi vjerovati da ih cuva UN.Imate primjer Srebrenice koja je pristala na demilitarizaciju da je cuva UN.

 • Demokrates:

  Samostalne i međunarodno priznate države imaju svoje vojske. Pošto je Republika Kosovo samostalna i međunarodno priznata država, logično je da ima svoju vojsku.