Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lider oporbe Kosova

'Kosovo je nova BiH, a sjeverna Mitrovica je kosovska Banja Luka'

albina kurtin
Hassan Haidar Diab
27.04.2013.
u 13:58

Ovakva je neovisnost zamka. Nijedan zakon ne možemo donijeti bez pristanka Srba usprkos tome što je Albanaca 92, a Srba 6 posto

Lider kosovske oporbe i čelnik Pokreta za samoopredjeljenje Albin Kurti žestoko se protivi sporazumu Thaçi – Dačić. Njegova stranka jedina u kosovoskom parlamentu nije podržala taj sporazum. Hashima Thaçija optužuje za izdaju kosovskog naroda, a za Večernji list otkriva da je srpski premijer taj koji inzistira na zamjeni teritorija Preševske doline i sjevera Kosova.

– To je zapravo sporazum o unutrašnjem uređenju neovisnog Kosova koje ide u prilog stoljetnim ekspanzionističkim politikama i ambicijama Srbije. Vodio se razgovor samo o unutrašnjim pitanjima Kosova, a ne i o odnosima Kosova i Srbije s obzirom na to da Srbija ne priznaje Republiku Kosovo i da u njezinu ustavu piše da je Kosovo integralni dio Srbije.

Što vam najviše smeta u sporazumu?

– S Ahtisaarijevim planom, koji je postao temelj kosovskog ustava, lokalna se samouprava regulira prema etničkoj osnovi pa su osnovane nove općine sa srpskom većinom. Npr. sela poput Parteša sa samo tri tisuće stanovnika danas imaju status općine kao i glavni grad Priština. Decentralizacija se nije provodila po građanskom, nego etničkom načelu. No sada se s ovim najnovijim sporazumom o stvaranju Zajednice srpskih općina Ahtisaarijeva decentralizacija prema etničkoj osnovi pretvara u etničku centralizaciju. Ovako se stvara novi entitet na sjeveru Kosova koji se povezuje s ostalim općinama sa srpskom većinom. Štoviše, ovaj sporazum daje pravo svakoj srpskoj općini na jugu Kosova da sama odluči hoće li se priključiti tom entitetu na sjeveru Kosova. A taj entitet može izabrati predsjednika, potpredsjednika, svoje vijeće itd., što je za nas neprihvatljivo.

Thaçi je poslušnik

Jesu li ovim sporazumom Srbi na Kosovu dobili entitet kao Srbi u BiH?

– Da, ovim se sporazumom postavlja temelj koji je potreban Srbiji za stvaranje entiteta sličnog onom u BiH. Nekad se za Bosnu i Hercegovinu govorilo da je Jugoslavija u malom. Sada Kosovo postaje Bosna u malom. Sjeverna Mitrovica postaje Kosovska Banja Luka, a Gračanica postaje Pale. Ovom je entitetu kosovski premijer Thaçi također dao financijska ovlaštenja te je prizivni sud iz Prištine premjestio u Sjevernu Mitrovicu, ugrozivši time ustavni poredak Kosova.

Hoće li to dalje destabilizirati regiju?

– Hoće jer Srbija želi postati nekakva mala Rusija na Balkanu sa svojim satelitima, počevši od Republike Srpske u BiH, trećine stanovništva u Crnoj Gori koja se deklarira Srbima te poput njihovih političkih stranaka koje su bile protiv neovisnosti Crne Gore, sjevernog dijela Kosova i beogradskog utjecaja u Makedoniji. Više od pet godina poslije proglašenja nezavisnosti Kosovo nema svoju vojsku, Skupština je organizirana prema načelu dvostruke većine za najvažnije zakone, a nijedan zakon ne može proći bez pristanka Srba usprkos tome što Albanci čine više od 92% stanovništva, a Srbi oko 6%.

Srbi su proglasili Ivicu Dačića izdajicom! Smatrate li vi isto za Hashima Thaçija?

– Prije nego izdajica rekao bih da je kolaboracionist. Ne pomaže svom narodu i državi, već pomaže Srbiji da što prije uđe u europske integracije. Srbija je dvostruko ovisna o Kosovu: o kosovskom tržištu, na kojem prodaje svoje proizvode, i o dokazivanju dobrosusjedskih odnosa s Kosovom kako bi se integrirala u Europsku uniju. Koliko je Srbija ovisna o Kosovu, toliko je Thaçhi ovisan o međunarodnoj zajednici. Thaçijev je politika jednostavna. Zapravo ona je previše jednostavna da bi bila politika. Thaçi kaže ovako: što Amerikanci žele – privatizaciju poduzeća, daj im to; što Europljani žele – pregovore sa Srbijom, daj im i to.

Kako komentirate status Albanaca u Preševskoj dolini i vjerujete li da  će jednog dana doći do zamjene teritorija: sjever Kosova za Preševsku dolinu?

– Status Albanaca tamo je mnogo lošiji nego status Srba na Kosovu. Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi diskriminirani su u svakom pogledu. U Srbiji ima više Albanaca nego Srba na Kosovu. Na žalost, Thaçi je u svim pregovorima posve izostavio tu temu. Iskoristio je Albance za političke manipulacije koje su nanijele još veću štetu i zlo. Za nas je zamjena teritorija apsolutno neprihvatljiva. Ideja o zamjeni teritorija dolazi od Srba, i to je cinizam političara, a ne volja naroda. Premijer Srbije Ivica Dačić najviše se zalaže za zamjenu teritorija i na svakom sastanku s kosovskom delegacijom otvara tu temu, što mogu potvrditi i neovisni posrednici tih pregovora, ali mi na tu opciju nikada nećemo pristati. Sjeverno Kosovo integralni je dio Republike Kosovo i tako će uvijek biti.

Nismo imali Hitlera

Kako komentirate izjavu albanskog premijera o stvaranju velike Albanije?

– Velika Albanija riječ je ili pojam kojim se najviše služila Srbija dok je realizirala veliku Srbiju. Na kraju je Srbija dobila teritorij, a mi naljepnicu. Albanija je jedina zemlja u ovom dijelu svijeta koja nije napadala susjede, nego se branila od njih i njihovih teritorijalnih pretenzija. Izgleda da je međunarodna zajednica prije pet godina dopustila da Skupština Kosova proglasi neovisnost pod uvjetom da ne ide dalje. Ovakva neovisnost gotovo je kao zamka. Ali, čekajte malo, nismo mi Albanci imali Hitlera, nego je Srbija imala Miloševiča. Volja naroda i njegov gospodarski interes ujedinjenje su s Albanijom, a međunarodna zajednica treba poštovati volju naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije