Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kosor za Bloomberg: Mi u Hrvatskoj moramo više raditi

- Kolektivni ugovori po kojima plaće ostaju iste neovisno o padu ili rastu gospodarstva su neodrživi, kaže Kosor
15. lipnja 2011. u 12:49 125 komentara 7 prikaza
kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Hrvatska će vlada, u ovoj završnoj fazi učlanjenja u Europsku uniju, srezati budžet ispod ciljane granice i privući više ulaganja kako bi izvukla zemlju iz recesije - kazala je premijerka Jadranka Kosor u intervjuu za Bloomberg.

Potaknuta prošlotjednom najavom ulaska Hrvatske u EU u srpnju 2013. Kosor je najavila kako će njezin kabinet srezati mnogobrojnu administraciju i ponuditi više financijskih inicijativa kako bismo privukli strane ulagače.

- Sigurna sam da će Hrvatska krenuti putem oporavka - naglasila je i dodala kako je zaključivanjem pregovora zaključena najkompliciranija faza priključenja EU.

Premijerka je izrazila i svoje nade u godišnji ekonomski rast od 1,5 posto.

- Hrvatskoj je potrebno 14 milijardi eura samo za infrastrukturu, a "novi polet" sigurno će se osjetiti nakon stranih ulaganja koja su u 2010. pala na trećinu ulaganja iz 2009. godine - objasnila je Kosor.

Glavni cilj, kako je rekla u intervjuu, je dobro isplanirati kampanju kako bi građani na referendumu, koji se mora održati najkasnije 30 dana od potpisivanja pristupnog ugovora planiranog za prosinac, podržali ulazak u EU.

- Uvjerena sam kako će ljudi na referendumu glasovati za ulazak u EU jer Hrvatska stvarno nema drugih opcija - dodala je i pojasnila kako većina građana shvaća kako se bez rezova u javnom sektoru ne može krenuti naprijed.

- Kolektivni ugovori po kojima place ostaju iste neovisno o padu ili rastu gospodarstva su neodrživi - rekla je premijerka Kosor i naglasila: - Mi u Hrvatskoj moramo više raditi.

Čini se kako premijerki ne smeta ni monitoring članica EU. - To je prilika da ojačamo naše reforme i da građani vide kako se vrijeme ne može vratiti unatrag - uvjerena je Kosor i dodaje:

- Borba protiv korupcije ne može se vratiti unatrag. Ništa više neće biti isto.

Iako je, kako su naglasili u intervjuu, suočena s parlamentarnim izborima na kojima će, prema rezultatima ankete agencije IPSOS Puls, imati podršku samo 22 posto građana, Kosor nastavlja:

- Nastavak borbe s korupcijom velik je teret, ali i dalje se nadam uspjehu. Samo su snažne stranke sposobne počistiti vlastitu kuću.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • doktorica:

    problem u nas je da oni koji rade dobivaju manju plaću od onih koji glume da rade ali se šminkaju u odijelima i glume nekakve menagere.ali radi svoje nesposobnosti nas upropašćuju.....

  • CHMC92:

    Pa sta cekas Jadranko. Krasti i lagati, jel to znaci rad?

  • -obrisani-:

    Mislim da su nas odveli u bjedu.