Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kosor smijenjena, Karamarko novi predsjednik kluba zastupnika

Središnji odbor odlučio je da su potpredsjednici uz dosadašnjeg Davorina Mlakara i Gordan Jandroković te Ivan Šuker.
25. svibnja 2012. u 10:50 53 komentara 5 prikaza
kosor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ujedno je, umjesto Jadranke Kosor, i novi predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru. Umjesto dosadašnjih potpredsjednika kluba – Frane Matušića i Josipa Salapića, tu će dužnost sada obnašati Gordan Jandroković i Ivan Šuker, dok je tu funkciju i dalje sačuvao dosadašnji potpredsjednik Davorin Mlakar.

Klub zastupnika, koji se jutros sastao u Saboru, nije donio odluku o potpredsjedničkim mjestima u Saboru, na kojima trenutno sjede Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, već će, kako je Karamarko najavio, o tome odlučivati predsjedništvo stranke.

Tomislav Karamarko odbacio je medijske napise prema kojima mu je premijer Zoran Milanović neformalnim kanalima poslao poruku kako je spreman na konsenzus.

- Ne znam o kakvom konsenzusu je tu riječ. Moramo definirati konsenzus. Nije bilo nikakve komunikacije, gospodin je bio na putu – kazao je Karamarko te dodao kako nije dobio ništa neformalnim kanalima jer misli da nije primjereno da komuniciraju neformalnim kanalima.

- Spreman sam prihvatiti razgovor sa svakime, pa i s čelnikom Vlade. Ne znam na što se misli kad se priča o konsenzusu – tvrdi Karamarko.

Na početku sjednice Kluba Jadranka Kosor podnijela je ostavku na mjesto predsjednice te je stranačkim kolegama poručila da o tome ne trebaju glasati.

- Ja sam rekla da je mjesto predsjednika Kluba politička funkcija i da pripada Tomislavu Karamarku, no tražila sam da mi se obrazloži smjena dvojice od trojice potpredsjednika. Trudila sam se biti korektna i doprinositi tome da stranka funkcionira kao moćna snaga, o kriterijima pitajte one koji su odluke donosili – rekla je bivša predsjednica HDZ-a koja ipak misli da ne mora podnijeti ostavku na mjesto potpredsjednice Sabora.

- O dužnostima u Hrvatskom saboru odlučuje Predsjedništvo stranke, ja sam očekivala da će ta odluka biti donesena jučer, da se stvari završe, jer ovo dodatno odugovlačenje, birat ću riječi, ne doprinosi HDZ-u – nastavila je Kosor te dodala kako osobno želi da predsjednik i Predsjedništvo stranke donosu što prije te odluke kako bi svi konačno počeli raditi kako treba.

- Ja nemam namjeru davati svoj mandat na raspolaganje jer mislim da dostojno i časno obavljam svoj posao. Ako stranka bude mislila drugačije, da ne trebam doprinositi svojim znanjem i iskustvom dugogodišnje zastupnice i iskustvom iz izvršne vlasti, onda ćemo o tome razgovarati – poručila je Kosor dodavši kako i njene kolege zanima hoće li ostati na čelu odbora, hoće li se tu što mijenjati jer to nije samo tehnički dio posla nego su to političke odluke.

Davorin Mlakar, koji je bio i ostao potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a kazao je kako se nada da je na toj dužnosti ostao po kriterijima kvalitetnog rada do sada u Klubu. Na pitanje novinara misli li onda da smijenjeni Matušić i Salapić nisu kvalitetni, rekao je da "ni sekunde nije na to pomislio".

- Mislim da su svi kvalitetni i da smo dobro radili u Klubu i do sada, ali s obzirom na neke nove naglaske naše politike, vjerujem da se moramo malo i preorganizirati u Klubu da bismo na najbolji način odgovorili tim izazovima – kazao je Mlakar te dodao da zadržavanje pozicije nije bio razlog zašto je stao uz Karamarka na izborima, već njegov program nevezano uz to kakvu će dužnost u stranci obavljati.

Iako se još ne zna hoće li, odnosno kada će se točno smijeniti potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks i Jadranka Kosor, krenule su glasine kako bi ih na tom mjestu mogli zamijeniti Gordan Jandroković i Božidar Kalmeta.

- To mi je prva vijest, moram priznati da o tome uopće nismo razgovarali, razgovarali smo o promjenama u Klubu koje su učinjene u skladu s prijedlozima Predsjedništva stranke, a o ovom pitanju još nije nitko službeno govorio. O tome ne razmišljam, zadovoljan sam pozicijom potpredsjednika Kluba koja ne nosi privilegije nego se mora raditi više nego do sada i trudit ću se to kvalitetno odraditi – odgovorio je Jandroković novinarima. Na pitanje misli li da bi bilo korektno i moralno od Šeksa i Kosor da ponude svoje mandate, Jandroković je odgovorio:

- Imali smo izborni sabor koji je donio promjene u stranci i dao jasnu poruku izaslanika da žele promjene. Svatko od nas ima svoju savjest, čini određenu političku procjenu i smatram da treba uvažavati ono što su poručili izaslanici. Očito je da oni traže promjenu, da traže preslagivanje kockica u HDZ-u, a vjerujem da će i oni kojima je poruka upućena to shvatiti. Žao mi je što Kosor nije bila na Predsjedništvu i čula koji su argumenti doveli do prijedloga izmjena u Klubu – primjetio je Jandroković te se dodao kako se nije razgovaralo ni o potencijalnim izmjenama zastupnika HDZ-a u saborskim odborima.

- Tek prije nekoliko dana je Karamarko izabran, ne moramo ni žuriti s nekim stvarima niti prenagliti, primarno je važno konsolidirati vrh stranke, danas imamo središnji odbor, izabrat ćemo novog glavnog tajnika, a za ostalo će biti dovoljno vremena – kazao je Jandroković.

I Božidar Kalmeta tvrdi da nisu točna nagađanja da će on biti potpredsjednik Sabora, da se još uvijek ništa ne zna o tome, no siguran je da on neće biti na toj poziciji. Stvar je, tvrdi, procjene samog Šeksa i Kosor hoće li staviti svoj mandat na raspolaganje ili ne.

Novinare je zanimalo po kojem kriteriju Mlakar ostaje potpredsjednik Kluba, dok Matušić i Salapić to više nisu mogli biti.

- Prvo, Frano Matušić je izaslanik u Europskom parlamentu i njega nema tu i jasno da ne može kvalitetno obavljati ovu funkciju zamjenika potpredsjednika kluba. Drugo, dolaze tu dva iskusna, Šuker i Jandroković. Mislim da će kolega Šuker na tom mjestu biti bolji, operativniji, uvojitiji pod navodnike nego gospodin Salapić. Bilo je jučer još argumenata, a danas je to izglasao i Klub zastupnika – tvrdi Kalmeta i dodaje kako prvi čovjek stranke mora imati pravo da bira svoje suradnike i one ljude s kojim misli da će najbolje provoditi svoj program.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • -obrisani-:

    za što je HDZ....stručan ????

  • -obrisani-:

    blagoje . a ...podpredsjednica Sabora ????.......tuka i dalje ???

  • blagojelukic:

    . .Davorina Mlakara i Gordan Jandroković te Ivan Šuker.... . .čiji će članovi biti najbolji stručnjaci iz svih područja.....ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha