Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktualno prijepodne u Saboru

Kosor o novom predsjedniku uprave HEP-a: Begović je dobro nadzirao

vlada
Foto: Saša Zinaja
1/2
23.09.2009.
u 11:47

Premijerka je istaknula kako zna što rade članovi nadzornih odbora, a iz dana u dan pokušava sve aktivnije sudjelovati u mjerama štednje i efikasnijeg poslovanja u tvrtkama čiji je vlasnik država.

Nakon dva mjeseca stanke počelo je jesensko zasjedanje Sabora.

Pitanja zastupnika članovima Vlade na aktualnom prijepodnevu počela su upitom Rajka Gajice ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću vezano uz slučaj liječnika u Otočcu koji je poručio kako mu je dosta Srba, a slično je nedavno ponovio i gradonačelnik Splita, upitavši ministra kada će se takvi slučajevi početi kažnjavati.

- To su djela pojedinaca i većina takvih slučajeva je pred sudovima. Govor mržnje protivan je Ustavu, zakonu i civilizacijskim tekovinama. Niti ratne strahote ne mogu biti opravdanja za takve slučajeve, i tko god se danas u Hrvatskoj služi govorom mržnje, radi protiv Hrvatske, a to posebno vrijedi za one koji se nalaze na položajima - odgovorio je Šimonović. Odgovarajući na pitanje vezano za duljine sudskih i stečajnih postupaka, Šimonović je rekao kako se duljina sporova konstantno smanjuje, a slično će biti i sa stečajevima s čijim se pokretanjima u prošlosti kasnilo.

Stopa bolovanja bila je 4,2 posto što je bilo preveliko opterećenje za gospodarstvo jer se gubilo 20 milijuna radnih dana. Danas je to smanjeno na 3,3 posto, čime je državnom proračunu ušteđeno oko 600 milijuna kuna, rekao je ministar zdravstva Darko Milinović odgovorivši na pitanje što je učinjeno nadzorom bolovanja.

- Kako je moguće da zakoni koje Vlada predlaže vrlo brzo padnu u svojoj primjeni, za što nitko nije odgovarao unatoč šteti koju takvi nekvalitetni zakoni donose. Hoćete li vi preuzeti odgovornost ili kazniti nekompetentne ministre - pitala je premijerku zastupnica Biljana Borzan.

- Preuzet ću odgovornost za takve zakone jer smatram da Vlada odgovorno radi svoj posao u trenucima krize. Donijeli smo puno teških odluka, dva rebalansa i nekoliko zakona koji omogućuju stabilnost sustava, nesmetanu isplatu plaća i pripremamo državni proračuna za iduću godinu. Slušamo svoje građane i služimo im - rekla je Kosor.

- Kako je moguće da članovi nadzornih odbora u aferama HŽ, HEP, Ina i slično ništa nisu znali i ne znaju što rade uprave. Znate li što rade nadzorni odbori u tvrtkama gdje je država vlasnik i zašto tako rade? Jeste li dobili na uvid ugovor o prodaji Ine mađarskom MOL-u - pitao je zastupnik Dragutin Lesar premijerku Kosor.

- Znam što rade članovi nadzornih odbora, a iz dana u dan pokušavam sve aktivnije sudjelovati u mjerama štednje i efikasnijeg poslovanja u tvrtkama u kojima je država vlasnik. Što se tiče Ine, rješavamo problem duga, radi se prijedlog akcijskog plana i dug bi trebao biti riješen do kraja godine. Leo Begović dobro je nadzirao rad HEP-a i zato je postavljen za predsjednika uprave, a ugovor o prodaji Ine spremni smo javno objaviti - odgovorila je Kosor.

- Vlada ne ugrožava stočarsku proizvodnju nego je svakog dana nastoji unaprijediti, iako se slažem da neke stvari nisu još uvijek na zadovoljavajućoj razini. Nastojat ćemo i dalje raditi na tome da povećamo domaću proizvodnju i povezujemo je s drugim industrijama poput turizma - kazala je Kosor odgovarajući na pitanje zašto Vlada prekomjernim uvozom hrane ugrožava hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju.

- Odluke vezane uz afere ne možemo donositi na temelju članka u novinama ili objave u medijima. Kada se pokaže točnim da u nekom poduzeću, pogotovo onome koje je u vlasništvu države, ima nepravilnosti, mi ćemo djelovati, kao što je bio slučaj i u HEP-u - poručila je Kosor rekavši kako je ništa neće zaustaviti u borbi protiv korupcije.

 

 

Ključne riječi

Komentara 24

PK
puši kurac
14:26 23.09.2009.

ma tu je netko lud. znači nadzorni odbori super rade svoj posao, a svaki dan bar dvije afere iz državnih firmi! ne kužim jel njihov posao nadzirat poslovanje firme, il nadzirat sakrivanje tragova krađe? kaj god da im je posaoo mislim da ga nisu baš najbolje odradili!!

PI
Pippo9
14:49 23.09.2009.

Čovjek je obavio dobar posao i dokazao se te je s pravom imenovan na ovu funkciju

Avatar condor
condor
13:01 23.09.2009.

Sreća naša, da nam u Nadzornim odborima tvrtki, pod ingerencijom Vlade RH, sjede sa strane i naši uvaženi novinari, koji pokušavaju spriječiti veče štete u našem društvu, izvješćujući o pravom stanju, predsjednicu Vlade i hrvatsku javnost. Naime, Jacini ministri u svim tim Nadzornim odborima sjede kao trutovi, na štetu hrvatskih građana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije