Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burni početak saborske sjednice

Kosor o dogovoru sa Slovenijom: Ništa nije dogovoreno ispod stola

vlada
Saša Zinaja
23.09.2009.
u 10:01

Već u izjašnjavanju o dnevnom redu oporba je u Saboru tražila da se kao prva točka dnevnog reda uvrsti izvješće premijerke Kosor o pregovorima sa Slovenijom.

Današnja sjednica Sabora započela je vrlo burno, već na raspravi o utvrđivanju dnevnog reda. Oporbeni su zastupnici naime tražili da se kao prva točka dnevnog reda uvrsti izvješće premijerke Jadranke Kosor o pregovorima sa Slovenijom.

SDP-ov prvi čovjek Zoran Milanović rekao je kako u ime klubova zastupnika SDP-a, HNS-a i IDS-a traži izvješće premijerke Kosor o tome što je dogovoreno sa Slovenijom zbog, kako kaže, kontradiktornih izvješća MVPEI-ja, nastupa slovenskog premijera Pahora u slovenskom parlamentu, koji je izjavio da se Hrvatska obvezala riješiti granično pitanje prije ulaska u EU i slično.

- Tražimo izvješće kako bi se izbjegli svi nesporazumi i interpretacije - rekao je Milanović.

Njegovim su ze zahtjevima priključili i Vesna Pusić iz HNS-a, te Damir Kajin iz IDS-a koji je postavio i pitanje zašto se mimo odluke Sabora pristalo na arbitražni sud, na drugi Rhenov prijedlog, te na doticaj Slovenije s otvorenim morem?

Ništa nije dogovoreno ispod stola

Premijerka Kosor na to je odgovorila kako je Hrvatska uspjela, kako su pregovori  deblokirani i kako će se 2. listopada održati međuvladina konferencija.

- Sada možemo u predviđenom roku postati članica EU i čudi me da neke to smeta jer bismo svi morali podržavati hrvatski europski put - rekla je Kosor dodavši da su i gospodarski podaci pokazali da je deblokada pregovora pozitivna. Naime, Crobex je narastao sedam posto, a trgovanje na burzi se utrostručilo.

- Potpuna je laž da će Hrvatska izgubiti kilometre svoga teritorija, kao što kaže gospodin Kajin, jer su takve izjave dio njegove predizborne kampanje. Pahor i ja imali smo tri susreta uz tihu diplomaciju - nastavila je Kosor. Premijerka je istaknula da su se dogovorili da ona pošalje pismo švedskom predsjedatelju, i da je to je sve što su se dogovorili.

- Rješenje pograničnog spora rješavat će se u nastavku pregovora s EU, bez prejudiciranja granice, uz pomoć EU. Nastavit ćemo tamo gdje smo stali u lipnju ove godine. Ništa nije dogovoreno ispod stola. Mislim da se svi slažemo kako je deblokada pregovora bila naš cilj i kako je to ostvareno, te kako smo na dobrom putu da ostvarimo i naš konačni cilj - ulazak u EU - zaključila je Kosor i istaknula kako smatra da dodatno izvješće Saboru u ovom trenutku nije potrebno.

Nakon stanke od deset minuta Milanović je ponovno zatražio od premijerke da objasni što je točno dogovoreno jer je Pahor u dva obraćanja slovenskom parlamentu dao obrazloženja o pregovorima koja su različita od onoga što govori Kosor.

- Želimo znati i što piše u drugom Rhenovu prijedlogu jer je on temelj pregovora i smatram da Sabor mora znati o čemu se radi - kazao je Milanović.

- Kao zastupnik iz Istre, bojim se da dogovor Kosor-Pahor vodi gubitku državnog teritorija Hrvatske. Tražim da se objavi kompletan zapisnik koji je 15. rujna vodio MVPEI da se zna što je točno dogovoreno. To prije svega želim znati jer je Pahor pred slovenskim parlamentom izjavio kako je dogovor s premijerkom Kosor najveća međunarodna pobjeda slovenske diplomacije - nadovezao se na Milanovića Damir Kajin.

Nakon svih zastupničkih primjedbi Saboru se očitovala premijerka Kosor.

- Žalosti me činjenica da mi ne vjerujete, a vjerujete nekom drugom predsjedniku vlade. Još jednom ponavljam da sve što je ovdje izneseno u obliku sumnje nije istina. Sve što je dogovoreno izneseno je u dva pisma, mojem pismu upućenom švedskom premijeru, i njegovo pismo meni. Oba su pisma javna i to je temelj daljnjih pregovora - kazala je Kosor.

- Imajte povjerenja u ono što radi vaša premijerka - pozvala je sabornike Kosor, te u cijelosti pročitala svoje pismo švedskom premijeru, te njegovo pismo njoj.

- Ništa drugo nisam dogovorila, nisam izdala hrvatske nacionalne interese i nisam prodala niti jedan dio hrvatskog teritorija - poručila je Kosor dodavši da je, ako smatraju da je potrebna daljnja rasprava, spremna pred vanjsko-političkim odborom još jednom sve detaljno objasniti.

 

 

Ključne riječi

Komentara 135

CA
ck_anonimus
11:07 23.09.2009.

e jadranka jadranka .. imaš sreće što je oporba kilavija da kilavija ne može biti.. odluka o ulasku u EU, pegovori o teritoriju, prodaja poduzeća od strateškog značenja i sl. NE SMIJE i NE MOŽE biti odluka jednog čovjeka aa pogotovo ne donedavnog zamjenika kukavičkog premijera .. ehh ..

BA
badboy23
11:24 23.09.2009.

Hrvatska neće ni centimetra teru+itorija ustupiti sloveniji i to i dalje stoji..

OJ
Ojhaa
18:55 23.09.2009.

Ameri su vas toliko stisnuli da Sabor ne smije ni pisnuti? Pa to je prestrašno....... hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije