Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PALA U VODU ODLUKA O STEZANJU REMENA

Kosor i Šuker: Predložili smo premijeru da odustane od zamrzavanja plaća za 2009. godinu

04.12.2008.
u 14:28

Predložili smo užem kabinetu Vlade i premijeru Ivi Sanaderu, nakon što smo iscrpili sva pregovaračka sredstva sa sindikatima, da se u 2009. godini ide na povećanje plaća zaposlenih u državnim i javnim službama od šest posto do njihova zamrzavanja, izjavila je Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade, uoči sutrašnje konačne odluke o sudbini osobnog dohotka za 240.000 zaposlenih.

Vani nitko ne zamrzava plaće

Još nema dogovora sindikata i Vlade o zamrzavanju plaća

Mogući izlaz: Vlada otkazuje sporazum i - riskira nemire

Kada bismo otkazali kolektivni ugovor, ipak bismo morali isplatiti 240 milijuna kuna za prva dva mjeseca 2009. godine, koliko nas stoji 6-postotno povećanje plaća, a kako nismo željeli ulaziti u spor te tužbu sindikata, odlučili smo se predložiti da se sutra usvoji odluka o poštovanju kolektivnog ugovora, komentirala je Kosor.

1,4 milijardi kuna bit će isplaćeno na ime povećanja plaća zaposlenih u državnom i javnom sektoru, a to znači da naša odluka o nultom deficitu pada u vodu, ocijenio je Ivan Šuker, ministar financija.

Da bismo došli do potrebna novca za isplatu, preostaju nam dva načina: zaduživanje ili prodaja „obiteljskog srebra“. I jedna i druga okolnost pod uvjetima financijske krize nepovoljne su, smatra ministar financija, dodajući kako prodaja državne imovine kada dionice gube na svojoj vrijednosti 40 do 50 posto ne dolazi u obzir.

Preostaje nam novo zaduživanje, najavio je Šuker, ali koje nikako neće biti kod Međunarodnoga monetarnog fonda. Procijenio je i kako će deficit biti na razini od 1,3 do 1,7 posto. Novost jest ukidanje takozvanoga „zdravstvenog poreza na cigarete“ od pet kuna, koje će biti kompenzirano kroz povećane trošarine.
Prema procjeni Ivana Šukera, uvođenjem izravnog poreza strahuje se od porasta prodaje cigareta na crno, pa se odustalo od navedene mjere koju će zamijeniti veće trošarine. Koliko točno, ministar financija najavio je da će otkriti s predstavljanjem proračuna za sljedeću godinu.

Nakon što su danas Kosorova i Šuker pred užim kabinetom Vlade i premijerom Sanaderom iznijeli svoje mišljenje da se treba ići na povišicu plaća, uz ostalo, jer su se pregovori sa sindikatima o bilo kakvim odgodama pokazali neuspješnima, na sutrašnjoj sjednici Vlade donijet će se konačna odluka o ovome, a prijedlog proračuna za sljedeću godinu proslijedit će se u Sabor.


Popustili smo zbog nerazumijevanja sindikata

Upozoravajući kako je Vlada na sve načine pokušala uspostaviti socijalni dijalog sa sindikatima, na odluku o poštivanju rasta plaća u sljedećoj godini izvršna vlast odlučila se jer je niti jedan njezin argument sindikalna strana, smatra Kosorova, nije usvojila. Bili smo podvrgnuti svojevrsnom linču, ismijavanju, no dogovor nije postignut, niti je to bio socijalni dijalog, ocijenila je voditeljica pregovaračkog tima u ime Vlade. No to što smo popustili ne znači da nas iduće godine ne očekuje vrlo teško razdoblje i da će svi građani Hrvatske uskoro osjetiti što to konkretno znači, poručila je.


U Hrvatskoj (ne)ma krize

Izjavu Nadana Vidoševića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore, kako u Hrvatskoj nema krize, kritizirao je Ivan Šuker uz ostalo i osvrćući se kako to dolazi iz institucije koja živi na račun komorskog doprinosa, organizira u vrijeme štednje raskošne domjenke sa skupim darovima. Prema Šukeru riječ je o instituciji za koju se Vlada zalaže da ubire manji doprinos na čiju visinu su neprestance upozoravali poslodavci. Iz HGK pak poručuju da je Vidoševićeva izjava izvučena iz konteksta u kojemu je naglasak na to da je Hrvatska pred situacijom u kojoj će tek globalna kriza u razdoblju ispred nas izoštriti pogled na našu, na žalost, dugogodišnju strukturnu krizu i da će izlazak iz situacije u kojoj se nalazimo tražiti fokusirani odgovorni rad svih u društvu na jasno definiranim ciljevima, na što Komora upozorava već dugi niz godina.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije