Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kosor u rusiji

Kosor i Putin otvaraju rusko tržište Hrvatskoj

kosor i putin
Reuters
19.06.2010.
u 11:59

Premijerka otvorila predstavništvo HGK u Moskvi da bi potaknula izvoz Republike Hrvatske

Tri mjeseca nakon prošlog susreta, premijeri RH i Rusije, Jadranka Kosor i Vladimir Putin, u Moskvi su u 40-minutnom razgovoru govorili o poticanju zastale robne trgovine između Hrvatske i Rusije. Na prošlom susretu potpisani su sporazumi koji potencijalno vraćaju RH u energetske ruske projekte vezane uz transport nafte i plina (Družba-Adria i Južni tok), a RH je tijekom sezone ukinula vize za ruske turiste.

Kako su cijene energenata pale, to je utjecalo i na robnu razmjenu koja je od oko 2 milijarde US dolara pala na oko 800 milijuna. Sada su dvije strane rekle da je razmjena povećana 50 posto i opet se bliži rekordnoj.

Problemi ruskih ulagača

Treba znati da u toj popriličnoj razmjeni RH izvozi tek oko 154 milijuna dolara svoje robe. Stoga premijerka Kosor i otvaranje predstavništva HGK u Moskvi tumači kao “dokaz da Hrvatska želi širiti mostove prijateljstva između Rusije i RH”.

Predstavništvo HGK trebalo bi pružati potporu hrvatskim tvrtkama u nastupu na ruskom tržištu. Istodobno je održan i hrvatsko-ruski poslovni forum na kojem su sudjelovali predstavnici 25 naših tvrtki. Premijeri ovaj put trebaju riješiti i neke probleme koje ruski investitori imaju u turizmu RH (Haludovo i sl.). J. Kosor opet je pozvala Putina na Cro Summit u Dubrovniku u srpnju, a on je odgovorio da će “razmisliti i posavjetovati se”.

‘Maknuti se iz Moskve’

Stručnjak za poslove s Rusijom Davor Štern komentira otvaranje predstavništva HGK riječima “bolje ikad nego nikad”. –

Treba krenuti na gradove i provincije poput Rostova, Krasnojarska, iza Urala, tamo imamo šansi – upozorava i tvrdi da se ne možemo usredotočiti na “prebukiranu” Moskvu.

Ključne riječi

Komentara 31

BR
brle
08:56 20.06.2010.

ahahhahahahahaha.............. e jesu se napricali za tih 40 minuta! mos mislit kako su se samo utanacili. putin je podupro hdzovski drzavotvorni pokret i obecao svesrdnu podrsku drzavne pljacke u dugorocnom razdoblju i kao sto netko ovdje rece, obecao je kontingentee kalasnjikova ako slucajno dodje do sraza vladinih privatnih snaga i teroristicke drzavne opozicije.

OB
-obrisani-
01:55 21.06.2010.

Zasto ja vise nikome nista ne vjerujem??? Zasto stalno mislim da su opet nest prodali ili misle prodat? Zasto se u toj cijeloj igri osjecam kao ROB? Zasto stalno imam osjecaj da postajemo zemlja treceg svijeta koja ce na kraju biti ocerupana. razdjeljena i dobra samo za odlaganje smeca?

ZM
zmaj5
22:56 19.06.2010.

Jadranka Kosor najžešći borac protiv sudjelovanja Hrvatske u naftovodu Družba Adria . kada je bila HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države u jesen 2004. godine usprostavila se tom projektu,podržavala je i Crkva,isto tako 2007 na parlamentarnim izborima,bila danas snimka na televiziji. Ovo je smrt hrvatskog turizma. Uništili su sve,opljačkali,sada budu zadali završni udarac Hrvatskom turizmu,banda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije