Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kosor i Pahor u Kranjskoj Gori otvaraju sva preostala pitanja

kosor-pahor
AFP
08.01.2010.
u 14:36

U slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova drže da se u ovom slučaju ne radi o blokadi te da su razlozi za "neotvaranje" poglavlja o ribarstvu, okolišu te vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici Zagrebu dobro poznati.

LJUBLJANA - Drugi dolazak hrvatske premijerke Jadranke Kosor u Sloveniju na neformalni sastanak sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom domaćini žele iskoristiti za produbljivanje daljnje suradnje među državama, održavanje pozitivnog ozračja nastalog prvim susretom na premijerskoj razini lani u Trakošćanu i rješavanje otvorenih pitanja.

Za Hrvatsku je to prilika da se otvore sva preostala pitanja pa bi se u ozračju slovenskoga mondenog skijališta Kranjske Gore, gdje će se premijeri u iduću srijedu sastati, mogli čuti i slovenski razlozi za prosinačku blokadu triju hrvatskih pristupnih poglavlja za ulazak u EU.

U slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova drže da se u ovom slučaju ne radi o blokadi te da su razlozi za "neotvaranje" poglavlja o ribarstvu, okolišu te vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici Zagrebu dobro poznati.

U poglavlju ribarstvo uglavnom se radi o mogućnostima slovenskih ribara za ribarenje pred obalom hrvatske Istre, u poglavlju okoliš nedostaje dogovor o zbrinjavaju nuklearnog otpada i goriva i zajedničke nuklearke u Krškom, a u trećemu se prijepornom poglavlju radi o općoj ocjeni dobrosusjedskih odnosa koju ima smisla dati na kraju pogađanja i nakon što se riješe sva otvorena pitanja.

Glasnogovornik slovenskog MVP-a Milan Balažic tvrdi da su takva slovenska stajališta Hrvatskoj odavno poznata i sada se rješenja traže u sklopu hrvatskoga pregovaračkog procesa.

Na margini svih dosadašnjih rasprava o graničnim pitanjima uvijek su ostajali problemi 102 tisuće hrvatskih štediša zagrebačke filijale Ljubljanske banke u kojoj im je, zajedno s kamata, i dalje zamrznuto oko 172 milijuna eura.

Slovenija ustraje da je to pitanje stvar pogađanja koja u sklopu nasljedstva treba voditi u Baselu, ali je premijer Pahor prije dobra dva mjeseca govorio i o mogućnosti "da se do pravednog rješenja dođe na neki drugi način".

Slovenska se strana o tome "drugom načinu" do sada nije izjašnjavala, ali se uz hrvatske štediše uvijek dodaju i potraživanja zagrebačke filijale Ljubljanske banke od hrvatskih poduzeća.

Komentara 41

OB
-obrisani-
13:09 09.01.2010.

jaca prodaje, pokljanja, daruje...!!!!

LI
Libela
15:21 09.01.2010.

Jaca je maknula Sanadera. Na potezu je Pahor.

KR
kristijano
21:27 08.01.2010.

Na Sloveniju treba baciti atomsku bombu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije