Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba u glipoteci

Kosor i Pahor slavili novo hrvatsko-slovensko prijateljstvo

kosor
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/9
31.03.2010.
u 22:15

- Nakon prvog susreta u Trakošćanu malo je bilo onih koji su nam davali šanse da ćemo uspjeti - rekla je Kosor dok je Pahor naglasio kako su uspjeli poiriti dva posvađana naroda.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor bili su zvijezde na večerašnjoj izložbi slovenskog dizajnera Oskara Kogoja i hrvatskog arhitekta Nenada Fabijanića. Oni su ujedno bili i pokrovitelji izložbe dizajna dvojice prijatelja koji se u umjetničkom stvaralaštvu podupiru pune 24 godine.

Izložba naziva "Na tragu estetske utopije" prikazana je u Glipoteci HAZU-a.

Pahor je duhovito komentirao naslov izložbe.
- Moramo reći glede utopije da ne možemo iskočiti iz vlastite kože. Moja prijateljica Jadrana Kosor i ja od prvog susreta prošloga ljeta u Trakošćanu imali smo dva posvađana naroda. Tokom vremena uspjelo nam je to pretvoriti u razumijevanje, a danas smo povezani i umjetnošću koja pokazuje savršenost, kreativnost, umjetničku znatiželju i ponos - rekao je slovenski premijer dodavši da "svijet ljepote ni dobrote ne može se ostvariti ako nema utopije, kao i ljudi koji će ostvariti snove".

- Nakon prvog susreta u Trakošćanu malo je bilo onih koji su nam davali šanse da ćemo uspjeti. Pričalo se i o oblačenju, a ne o politici. S radošću mogu reći da smo Pahor i ja izgradili čvrste mostove prijateljstva i među našim dvjema državama. Počašćena sam što smo pokrovitelji nad ovom izložbom dvojice sjajnih prijatelja i umjetnika - rekla je premijerka Kosor.

Oskar Kogoj je svom premijeru i hrvatskoj premijerki darovao jednu posebno oblikovanu zlatnu zvijezdu kao simbol istine, ljepote i Europe.

Hrvatsko-slovensko novo prijateljstvo bilo je podcrtano i glazbom - nastupom mlade slovenske operne pjevačice Biljane Ivanović koju je na klaviru pratio zagrebački pijanist Darko Domitrović.

Vino koje se služilo na izložbi bilo je hrvatsko dok je pršut bio iz slovenskog Krasa.

Ključne riječi

Komentara 56

OB
-obrisani-
23:41 31.03.2010.

DODO,sorry,malo sam lezeran veceras,nije Madagaskar nego Mauricius..nema veze otok kao otok...zgodan ti je taj nadimak...izgleda odprilike kao da si ga posudio od stanovnika RH...svi se zovu DODO jer su ih budaletine koje sebe nazivaju ljudima istrijebili(figurativno)....

ST
stefj
01:06 01.04.2010.

Ovo je već degutantno, toliko cerekanja i pusica, bljak... Šteta, tako jeftino ustupiti taj komad mora, Slovenci su bili spremni platiti puno, puno više. Ovak ispada da smo im to ustupili skoro besplatno, dapače, pitanje što je još Jaca na kasnijim sastancima obećala Pahoru. A što se tiće prijateljstva dva naroda, toga više nema, pitanje je samo koliko će Hrvati pamtiti ovu ucjenu, valjda se ovaj puta neće opet zaboraviti.

OB
-obrisani-
07:09 01.04.2010.

Ovako ispod u citatu reče Moderator i ništa, samo Hrvate banira i briše... Eto dokaza ispod ne samo u mojim komentarima nego na svakoj stranici kuju zašiptare i zaspamiraju njihovi uposlenici tako da su ove novine spremne za recikliranje prije nego ih se pročita... A kako bi moderator učinio nešto kad ovaj drugi cigan radi isto za njih (cigan, čitaj kao \"smrdljivi dardanac, bosanac, bošnjak, musliman...\" (TO JE DOZVOLJENO) ali NIKAKO smrdljivi cigan srbin jer bi me tada banirali iako je to pravo značenje te riječi.) Moderator@VL 23.09.2008 09:52 Odgovor: \"Odgovor: # U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza. # Uvredljivi komentari biti će, kao i do sada, brisani. Novost je da će svi korisnici koji učestalo pokazuju netoleranciju prema ostalima biti izbrisani iz baze registriranih korisnika. Prethodna upozorenja su moguća, ali redakcija zadržava pravo brisanja takvih korisnika bez najave.\" i onda dvije godine kasnije, hahaha http://www.vecernji.hr/komentar/119100/ \"01.04.2010. u 00:36h shq_ctrl je napisao/la: 31.03.2010. u 23:56h posidonija je napisao/la: \"...Kir mali Pravi si Crovata...\" a ti, posidonija aka Birdy, pravi si Šiptarata a.k.a. balijaner neugodna mirisa...\" i ovdje pišu ovi iz ovi \"Večernjih novosti\" pod mojin baniranim nadimkom \"imotska\" zbog ovakih prigovora... http://www.vecernji.hr/komentar/118682/ \"30.03.2010. u 21:29h imotska je napisao/la: Al-Jazeera konaćno stiže i u naše krajeve. To se zove progres. Ne moramo samo slušati zapadne laži i spletke. Ja, kao Hrvat i katolik Pozdravljam ovu mudru odluku Gradskog vijeća Sarajeva! \"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije