Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki kaptol

Košić: Protivim se raskoši, zgrada prije svega mora biti funkcionalna

\'26.04.2011., Sisak - ovih dana zaposlea je obnova zgrade Velikog kaptola u koju ce se nakon uredjenja useliti uredi Sisacke biskupije. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
\'Nikola Cutuk/PIXSELL\'
28.04.2011.
u 17:00

Polovica iznosa u Sisak pristiže iz Zagrebačke nadbiskupije, a 100.000 eura donirao je D. Vrbanek

Tri milijuna eura, oko tisuću eura po kvadratu, stajat će rekonstrukcija i prenamjena zgrade Velikog kaptola u sjedište Sisačke biskupije. Obnova je započela, radnici postavljaju odvodne cijevi za kanalizaciju, a slijedi uređenje krovišta. Prva faza radova obuhvatit će i fasadu, koja će zadržati izvorni izgled. Unutrašnjost prizemlja, kata i potkrovlja trebat će opremiti, što će dodatno podići troškove.

Prikupljaju sredstva

– Protiv sam bilo kakve raskoši, što sam naglasio i pri izradi projektne dokumentacije. Iako se ne može govoriti o skromnosti, utrošit ćemo onoliko sredstava koliko je nužno da bismo dobili kvalitetnu i funkcionalnu građevinu. Ova lijepa palača treba biti reprezentativna i služiti svrsi, da se u njoj može živjeti i raditi koliko je biskupiji potrebno – kazao je biskup mons. Vlado Košić. Sredstva još uvijek prikupljaju, a polovicu potrebnog iznosa osigurala je Zagrebačka nadbiskupija. Vrijednu donaciju od 100.000 eura izdvojio je i sam izvođač radova, direktor obrta GME Davor Vrbanek. Pažnju na obnovu vrijednog spomenika kulture biskup Košić skrenuo je i ministru Jasenu Mesiću. Rok dovršetka radova je 14 mjeseci, pa biskup najavljuje kako će novo sjedište biti spremno na godinu, uz opremanje interijera najkasnije u jesen. Sam projekt, u čije će ostvarenje biti uključeni broji obrtnici s područja biskupije, nastao je pod vodstvom Zore Salopek Baletić i Andrijane Pozojević iz tvrtke Matrica.

Grad ne mari za Slobodu

Za glavnog nadzornog inženjera izabran je Davor Salopek, direktor petrinjske tvrtke Arhigrad. Potvrđuje da će unutrašnjost te vrijedne građevine iz 19. stoljeća doživjeti značajne i zanimljive izmjene. Međutim, sporno ostaje zapušteno zdanje bivšeg kina Sloboda tik do Velikog kaptola. Naime, Grad Sisak kao vlasnik nije predvidio skorašnje uređenje, što bi mogao biti dodatni trošak za biskupiju. Uz nju, taj bi prostor u sadašnjem stanju bio pravo ruglo.

Komentara 2

DU
Deleted user
21:13 30.04.2011.

uvijek sam govorio siščanima da će im biskupija/čestitam/ donijeti ono što njihovi političari nisu znali iskoristiti. Čestitka još jednom na navedenim radovima

BR
brownie
21:33 30.04.2011.

molio bih investitora da ostavi mjesta za razne parole pijane mladeži sa rokića,ili da postavi kakvo minsko polje ili tri stražara preko vikenda,jer će zid uz kupu opet biti meta obračuna crvenih i crnih,plavih i njihovih,staro siska i novog siska,a da ne spominjemo viktorovac,naselje, i ostale kvartove šireg centra grada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije