Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštetili državni proračun

Korupcijska mreža: Bivši MUP-ov informatičar i suradnici uhićeni zbog zlouporabe ovlasti

Šibenik: Logo MUP-a na policijskim vozilima
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
21.07.2023.
u 14:22

Osterman je omogućio Patačku da njegova tvrtka bude odabrana za obavljanje poslova u procesu javne nabave, i to - po duplo većoj cijeni od stvarne, sve u zamjenu za mito

Policija je dovršila istraživanje nad Damirom Ostermanom, bivšim glavnim MUP-ovim informatičarom, pripadnikom bivše Protuobavještajne agencije Marion Frlanom, privatnim istražiteljem Sinišom Patačkim te trgovačkim društvom i još nekoliko njihovih suradnika. Za njih se sumnjalo da su zlouporabili svoj položaj i ovlasti, poticali zlouporabu položaja i ovlasti te davali ili primali mito. 

Osterman je od veljače 2019., sve do kraja lipnja 2022. godine davao informacije iz policijskih evidencija neovlaštenim osobama, na njihov zahtjev. Tako je iskoristio svoj položaj i ovlasti kako bi sebi i drugima pribavio korist, dok su ga drugi osumnjičeni na to poticali, kažu iz Ravnateljstva policije

Naime, Osterman je omogućio Patačku da njegova tvrtka bude odabrana za obavljanje poslova u procesu javne nabave, i to - po duplo većoj cijeni od stvarne, sve u zamjenu za mito. Osterman je za to dobio velikodušnu naknadu od 26.479,95 eura, dok je posredovatelj dogovora dobio 27.905,99 eura putem trgovačkog društva. 

POVEZANI ČLANCI:

Time su oštetili državni proračun za 67.514,73 eura, a trgovačko društvo u dobitku je bilo za isti iznos. 

Osterman je navodno i bivšem obavještajcu Frlanu i privatnom detektivu Patačku davao informacije o kriminalističkom istraživanju u povodu prijave jedne žene zbog prijetnji. Kada je posumnjao da postoji mogućnost da ga istražitelji možda tajno snimaju ili prate, neovlašteno je ulazio u sustave MUP-a kako bi provjeravao vode li se protiv njega tzv. posebne dokazne radnje, piše Jutarnji list.

Osumnjičeni su predani zatvorskom nadzorniku te je tužba protiv njih podignuta USKOK-u, a Osterman je udaljen iz službe te se protiv njega podnosi i zahtjev za disciplinskim postupkom. 

>>VIDEO Šleper se okretao na A1, vozač 'šišao' preko rotora: Pogledajte lude manevre na našim cestama

 

 

 

 

Komentara 2

LO
Lojzek1967
17:51 21.07.2023.

Ima u MUP-u na značajnom mjestu lihvar i reketar. Za to unutar sustav svi unaju no nema reakcije jer ga skrivaju slični njemu. Ali univerzalna pravda ( bozja) stići će svakog pa i njih i njega. Doći će jraj pozivanju na domoljublje i " zasluge" za stvaranje države što je samo paravan za kriminal koji rade.

Avatar Svračak
Svračak
15:15 21.07.2023.

Kokošari. Za sitan novac izgubiti dobro plaćeno radno mjesto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije