Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Koronavirus ušao je u papin hotel: Zaražene su četiri osobe

U Vatikanu su zaražene četiri osobe: prelat koji je stigao iz Bergama, zaposlenik u uredu za robu i dvojica zaposlenika u Vatikanskim muzejima
26. ožujka 2020. u 11:04 3 komentara 484 prikaza
Papa Franjo
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Koronavirus je ušao u dom Santa Marta u Vatikanu u kojem stanuje papa Franjo. Sada ima četiri osobe u Vatikanu koje su zaražene virusom Covid-19. Papa Franjo je danas ujutro u sedam sati, kao svako jutro, održao misu u kapelici doma Santa Marta i molio za oboljele od koronavirusa.

Zbog koronavirusa prazan Trg svetog Petra u Vatikanu SVETI PUT Papa ignorirao karantenu i izašao na ulice Rima

Dakle, u Vatikanu su zaražene četiri osobe: prelat koji je stigao iz Bergama, zaposlenik u uredu za robu i dvojica zaposlenika u Vatikanskim muzejima.

- Četiri osobe su stavljene u izolaciju iz preventivnih razloga i prije negoli im je učinjen test na koronavirus, izjavio je šef ureda za tisak Svete Stolice Matteo Bruni, te dodao kako se te osobe nalaze u bolnicama i u svojim domovima. Četvrta zaražena osoba, monsignor iz državnog tajništva, smješten je u bolnicu Columbus u Rimu koja je prije par dana preuređena za primanje zaraženih od koronavirusa. Ta osoba već godinama živi u domu Santa Marta, koji je danas  dezinficiran, kao što je to učinjeno i u uredima državnog tajništva nakon što je 5. ožujka otkriveno da je monsignor koji je stigao iz Bergama pozitivan na koronavirus.

Osoba zaražena koja je živjela u domu Santa Marta u kojem živi Franjo od kada je postao Papa, a tu je bio i kao kardinal Bergoglio za vrijeme konklave na kojoj je 2013. izabran, je također monsignor i ima 58 godina.

VIDEO Papa Franjo nedjeljnu molitvu Angelusa prvi put vodio predvodio putem video prijenosa

Zbog koronavirusa prazan Trg svetog Petra u Vatikanu U nedjeljnoj molitvi Papa Franjo izrazio potporu Hrvatima zbog teškog potresa

Franjo već danima živi, praktički, u izolaciji. Okružen je anti-zaraznim kordonom i praćen je na svakom koraku. Već danima više ne objeduje u restoranu doma Santa Marta, već mu hranu u sobu odnose njegovi osobni tajnici. Mnogo vremena provodi u svojoj sobi, a kada izlazi pazi se da bude uvijek na sigurnosnoj udaljenosti od drugih osoba. Svako jutro drži misu u kapelici doma, ali bez prisutnosti vjernika, a koja se prenosi izravno streaming na Vatican Newsu, te na Tv2000, koja je u vlasništvu talijanskih biskupa, a od danas (četvrtak) počela ju je prenositi i talijanska javna televizija RAI na svome Prvom programu.

Za sada nije predviđen privremeno preseljenje pape Franje iz doma Santa Marta u neke druge prostorije, recimo u sobu apostolske palače u kojoj su prebivali njegovi prethodnici. Franjo se susreće s drugim osobama, ali susreti su bez onih tradicionalni zagrljaja i uvijek se odvijaju na distanci.

U Vatikanu koji je zatvoren još više zbog koronavirusa, priprema se slavlje Velikog tjedna i Uskrsa, ali, dakako, bez vjernika, iza zatvorenih vrata. Državno tajništvo uvelo je mjere sukladne odredbama koje je Italija uvela 11. ožujka, pa su zatvorene i djelatnosti koje nisu potrebne za osnovni život. Odredbe, koje je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, vrijede do 3. travnja, kao u Italiji, ali će stroge mjere biti produžene i preko uskršnjeg tjedna. Od zaposlenika u dikasterijima koji su zatvoreni zbog koronavirusa tražilo se da te dane nerada bude korišten godišnji odmor, posebno ako su imali dane odmora koje nisu iskoristili.

Papa Franjo
1 / 6
Zbog koronavirusa prazan Trg svetog Petra u Vatikanu
zbog koronavirusa Papa prvi put nedjeljnu molitvu uputio preko video prijenosa

Vatikansko glasilo L’Osservatore Romano, koje ima svoju redakciju unutar vatikanskih zidina, suspendirao je tiskano izdanje od danas 26. ožujka i objavljivat će se samo online. Primorani smo privremenu suspendirati tiskanje lista, napisao je direktor Osservatore Romana Andrea Monda.

Spomenimo i da je papa Franjo odgodio svoj pohod na Maltu koji je bio programiran za 31. svibnja.

SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • Strat04:

    Zanimljivo je kako se sada crkva ophodi prema ovo j globalnoj krizi... Sa toliko bogatstva koliko su ukrali otkad postoje su mogli pomoći barem sa medicinskim materijalima najugroženijim državama... Njihove molitve i slične sektaške smijurije neće pomoći sigurno.

  • kockica šećera:

    ne bu njemu nist... svetom tateku. Kak se ono veli ~ ne bu grom u koprive.