Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Od posljedica koronavirusa preminula žena u Mostaru

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.07.2020.
u 18:47

Najviše zaraženih ima SAD koji se približava brojci od 4 milijuna (trenutačno je 3,89 milijuna zaraženih)

U svijetu je više od 14,6 milijuna zabilježenih slučajeva koronavirusa koji je dosad odnio 608.942 života. Oporavilo se 8,7 milijuna ljudi. Najviše zaraženih ima SAD koji se približava brojci od 4 milijuna (trenutačno je 3,89 milijuna zaraženih). Drugi po broju zaraženih je Brazil (2,09 milijuna), a slijede ga Indija (1,1 milijuna), Rusija (771 tiusća), Južnoafrička Republika (364 tisuće)...

18:29 - Prvi smrtni slučaj od posljedica zaraze koronavirusom nakon mjesec i pol dana zabilježen je u bolnici u Mostaru, izvijestili su iz te Sveučilišne kliničke bolnice (SKB).

Starija žena (1933.) iz Čapljine koja je bila pozitivna na virus SARS-CoV-2 preminula je u covid bolnici pri SKB u Mostaru.

To je ukupno četrnaesta žrtva koronavirusa u Hercegovačko-neretvanskoj županiji sa sjedištem u Mostaru. Po istome izvještaju, tijekom vikenda su testirane 324 osobe od kojih je 21 bila pozitivna. Od toga je broja 15 pozitivnih iz Mostara. U COVID bolnici trenutačno se liječi 10 bolesnika, od čega su tri bolesnika na respiratoru, te još dva na potpori kisikom.  

15:24 - U prethodna 24 sata u Srbiji je testirano 8.349 osoba, od kojih je 359 bilo pozitivno na koronavirus, a umrlo je još 10 oboljelih, priopćio je u ponedjeljak ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

Od početka epidemije je, prema službenim podacima, testirano  558.440 osoba, registrirano je 21.253 oboljelih, a preminula 482 pacijenta, uz postotak smrtnosti od 2,27 %.

Od ukupno hospitaliziranih 4.772 pacijenata na respiratorima ih je 190, što je dosad najveći broj od proglašenja epidemije, dok ih je  u prvom valu najviše bilo 12. travnja - 146.

Ministar Zlatibor Lončar potvrdio je da u Beogradu ima dovoljno prostora za nove pacijente iako Goran Stevanović iz Klinike za zaraze bolesti u Beogradu, ističe kako je gotovo trećini pregledanih pacijenata u posljednjih nekoliko dana bila potrebna hospitalizacija, prenosi Blic

13:47 - U Austriji je od jučer zabilježeno 88 novih slučajeva zaraze, šest više nego jučer. Od početka pandemije do ponedjeljka u Austriji su zabilježene 19.743 potvrđene zaraze koronavirusom, 17.659 osoba je ozdravilo, a 711 umrlo. Više pročitajte ovdje

13:44 - U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđeno 130 novih slučajeva zaraze koronvirusom, no riječ je o nepotpunim podacima jer se odnose samo na Federaciju BiH, dok su iz Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske priopćili kako u tom entitetu u protekla 24 sata nisu provodili testiranja.

Nisu dali nikakvo pojašnjenje te činjenice koja je neobična jer je to prvi slučaj od izbijanja epidemije da u RS-u nisu imali podatke o novozaraženima. Potvrdili su samo kako je od nedjelje zabilježen jedan novi smrtni slučaj povezan sa zarazom.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je kako su u bolnice u tom entitetu u protekla 24 sata testirale 794 uzorka od kojih je 130 bilo pozitivno. Potvrđeno je i pet novih smrtnih slučajeva pacijenata zaraženih koronavirusom, a riječ je o osobama starijima od 60 godina.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih registriran na području Sarajeva, gdje je bilo čak 67 takvih slučajeva.

Uz šest umrlih osoba od nedjelje ukupni broj smrtnih slučajeva u BiH od početka epidemije sada je 257, a zaraženo je više od 8600 osoba.

12:43 - Preliminarni rezultati kliničkog ispitivanja sugeriraju da novo liječenje covida-19 dramatično smanjuje broj bolesnika kojima je potrebno intenzivno liječenje, objavila je tvrtka koja je razvila lijek, prenosi BBC.

Za liječenje britanska biotehnološka tvrtka Synairgen koristi protein beta interferon koji tijelo proizvodi kad ga napadne virus.

Bjelančevinu udišu izravno u pluća oboljeli od covida-19 u nadi da će stimulirati imuni odgovor.

Početni rezultati sugeriraju da su izgledi za razvoj teškog oblika bolesti covida-19 kod bolničkih pacijenata, koji primjerice zahtijevaju respirator,  smanjeni 79 posto.

BBC napominje da rezultati nisu prošli znanstvenu recenziju.

12:00 - Lani su se u Sloveniji vjenčala 6672 para, ali će zbog epidemioloških mjera taj broj ove godine biti znatno manji, pa je samo u Ljubljani u prvih šest mjeseci bilo 200 vjenčanja manje u odnosu na lanjskih 418.

Najkritičnjiji je bio travanj, u jeku epidemije, kad je u Ljubljani održano samo jedno vjenčanje, u odnosu na lanjskih 60.

"Procjene su da prosječno vjenčanje u Sloveniji stoji od od 8 do 10 tisuća eura, pa se može procijeniti da je s dvjesto vjenčanja manje ostalo "neiskorišteno" skoro dva milijuna eura, navodi u ponedjeljak ljubljansko "Delo".

Zbog Coivida-19 na  civilnom vjenčanju smije biti nazočno najviše 10 ljudi, a na svadbi sa zabavom do 50, pri čemu organizator mora imati popis s telefonskim brojevima svatova i čuvati ga mjesec dana. Ženidbene proslave su zbog koronavirusa  uglavnom na otvorenom, ali se sve više vjenčanja odgađa zbog čega poslovi organizatora vjenčanja jako stagniraju.

Na to se tuže i frizeri, kozmetičkii saloni, snimatelji, prijevoznici i svi koji su pootrebni za takve događaje.

11:16 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno samo 7 novih zaraza koronavirusom, ali uz samo 371 testiranje, što je uobičajeno u danima vikenda, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada. Hospitalizirano je 19 pacineta koji se liječe od Covida-19, od njih je troje na intenzivnom liječenju.

Drugi dan za redom nakon duljeg vremena opet je zabilježen novi smrtni slučaj, pa je sada broj umrlih od posljedica koronavirusa porastao na 113.

Prema ministarstvu nijedan novi slučaj ne odnosi se na populaciju iz domova za starije osobe niti na zdravstvene djelatnike.

Prema trenutnim podacima, broj potvrđenih zaraza od početka epidemije u Sloveniji je povećan na 1953, od čega je 237 aktivnih slučajeva zaraze.

Jedan od sedmorice kod kojih je zaraza potvrđena u zadnja 24 sata je stariji od 85 godina, jedan je u dobnoj skupini  65-74 godine, a jedan u skupini 55-64 godine. Četvorica novooboljelih su mlađi: po dva u skupini 35 do 44 godine i isto toliko u skupini 45-54 godine.

10:52 - U znak prosvjeda protiv cenzure tijekom epidemije covida-19, kineski umjetnik poznat kao Brat Nut šutio je 30 dana, a usta je prekrivao ljepljivom trakom ili ih držao pričvršćene metalnim štipaljkama, javljaju u ponedjeljak agencije.

Tijekom projekta #shutupfor30days je također usta "zapečatio" crnom ljepljivom trakom za pakiranje na kojoj je crvenom bojom bio napisan broj 404, kod za nepronađenu internetsku stranicu i aluziju na praksu blokiranja internetskog sadržaja u Kini.

"Ako mene pitate kako se kao umjetnik nositi s nepoštenim postupanjem, poput nasilja ili cenzure, moja prva reakcija je: nastavite se boriti - umjetnošću", kazao je Brat Nut.

Kina je i dalje na udaru žestokih kritika zbog novog koronavirusa koji se prošle godine pojavio u Wuhanu, od optužbi da je prekasno upozorila svijet na opasnost od virusa SARS-CoV-2 do odnosa prema liječniku koji je pokušao upozoriti na opasnost od epidemije nakon čega ga je policija optužila za "širenje glasina". Liječnik Li Wenliang je poslije preminuo od koronavirusa.

10:40 - U Francuskoj se od ponedjeljka kažnjava nenošenje maske u zatvorenim javnim prostorima globom od 136 eura.

Prije četiri mjeseca vlasti su masku smatrale "suvišnom" za osobe koje nisu oboljele, a danas se stajalište promijenilo i maska je obvezna za sve u zatvorenim javnim prostorima kao što su trgovine, javne ustanove, banke i slično. 

10:36 - Hong Kong je u "kritičnoj" situaciji epidemije, kazala je predsjednica Carrie Lam pošto je ta bivša britanska kolonija u 24 sata zabilježila više od 100 novih zaraženih, što je rekord. Ta poluautonomna regija Kine sa 7,5 milijuna stanovnika u početku je imala dobre rezultate u suzbijanju širenja koronavirusa, no broj zaraženih je prošlih tjedana počeo rasti i liječnici teško identificiraju lance prijenosa zaraze.

10:34 - S 5.940 novih slučajeva u ponedjeljak ukupan broj zaraženih u Rusiji dosegnuo je 777.486. Broj umrlih u Rusiji iznosi 12.427.

10:32 - S 13.187 potvrđenih mrtvih Peru je u nedjelju prešao granicu od 13.000 žrtava covida-19, objavilo je ministarstvo zdravstva uoči otvaranja restorana u sklopu postpnog popuštanja mjera.

6:45 – U Njemačkoj se broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom povećao za 249, na ukupno 201.823, pokazuju podaci koje je u ponedjeljak objavio Institut Robert Koch.

Uz porast slučajeva zaraze, podaci Instituta Robert Koch pokazuju i porast broja smrtnih slučajeva u Njemačkoj, za dva, na ukupno 9.086.

6:30 – U Meksiku je potvrđeno 5.311 novih slučajeva zaraze koronavirusom te 296 novih smrtnih slučajeva, objavilo je Ministarstvo zdravstva. Time se broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji popeo na 344.224, a broj umrlih na 39.184.

Meksička vlada je priopćila i kako je stvarni broj zaraženih vjerojatno znatno veći od broja potvrđenih slučajeva.

VIDEO Strah od koronavirusa: Po Brazilu hodaju kao astronauti

Ključne riječi

Komentara 12

AJ
ajdemipopusi
11:44 20.07.2020.

A ja mu lijepo govorio , gosn zlovenac, nemoj toliko da drkas, umrijet ces od korone, a on mi nije vjerovo.

Avatar abakus
abakus
09:16 20.07.2020.

Ljudi normalno umiru, eliksir besmrtnosti još nije izmišljen, prema tome - o čemu vi govorite? I zbog čega je cijeli svijet zatvoren? Kriminalci jedni! Plaćenici, a ne novinari.

ND
Necijepljeni degenerik
08:06 20.07.2020.

Polako se primičemo gripenskom pragu od 650 tisuća umrlih od gripe svake godine. S čime ćemo nakon toga uspoređivati koronu, s karijesom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije