Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi planovi

Koronavirus odgodio Konferenciju o budućnosti Europe u Dubrovniku

Dubravka Šuica
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
14.04.2020.
u 12:10

Dubravka Šuica kazala je da je novi termin najranije u rujnu

Otvaranje Konferencije o budućnosti Europe, koja je trebala biti održana 9. svibnja i to najvjerojatnije u Dubrovniku, odgođena je za rujan, i to najranije. Epidemija koronavirusa tako je poremetila planove i toj dvogodišnjeg velikog projekta koji je trebao oblikovati Europsku uniju.

Da je početak Konferencije odgođen za rujan potvrdila je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica u razgovoru za Financial Times.

Šuica je, kao potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju, zadužena je za organiziranje Konferencije. Ona je, prema prvotnoj zamisli  trebala započeti 9. svibnja 2020., na Dan Europe i trajati dvije godine, ali teme, okvir i formu još su trebali usuglasiti Komisija, Vijeće i Europski parlament.

No od početka je Dubravka Šuica predložila da bi se otvaranje bi se moglo održati negdje u Hrvatskoj, te da je njezin prijedlog Dubrovnik. Prijedlog je podržala i EK s obzirom na to da je Hrvatska trenutačna predsjedateljica Vijeća EU.

VIDEO Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

Konferencija je zamišljena kao forum za povezivanje europskih građana, civilnog društva i europskih institucija s ciljem da Europljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

Zbog epidemije Covida, hrvatsko predsjedanje moralo je promijeniti i format središnjeg događaja, summita EU - Zapadni Balkan, te je od fizičke konferencije prebačena u virtualni oblik, točnije video konferenciju, a točan datum se još dogovara s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Komentara 7

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
13:42 14.04.2020.

Šuici propalo šepurenje pred strancima.

ST
stefj
13:56 14.04.2020.

Konferencija o budućnosti Europe? Potpuno nebitno jer je budućnost EU-a ugašena s ovom krizom... Jedino je pitanje koje ostaje kako preraspodijeliti tu glomaznu i izuzetno skupu Eurokraciju.

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
13:25 14.04.2020.

Nije bad, EU ionako nema budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije