Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 U SVIJETU

Koronavirus je izvan kontrole, broj zaraženih raste: 'Pooštravamo mjere, prava pandemija tek slijedi'

Dresden, Njemačka
Foto: Sebastian Kahnert/DPA/Pixsell
1/7
25.09.2020.
u 06:39

Broj zaraženih raste, čak i unatoč ponovnoj karanteni

Svijet se sve teže nosi s novim koronavirusom SARS-CoV-2. U više se zemalja uvode dodatne mjere, čak i karantena. Negdje, kao u SAD-u, ulogu igra i politika. Ondje predsjednik Donald Trump na sve načine nastoji održati obećanje da će cjepivo imati prije izbora unatoč protivljenju struke. Broj je mrtvih od COVID-a u SAD-u veći od 200.000.

Možda je jedina ohrabrujuća vijest da je cjepivo tvrtke Johnson&Johnson ušlo u treću fazu kliničkog ispitivanja. Riječ je o cjepivu kojim bi se cijepilo samo jednom, ne dva puta kao što je slučaj s većinom ostalih cjepiva, a ne treba ga ni hladiti što olakšava distribuciju. Na istom su putu i Sanofi te Novavax.

Alkohol brže širi virus

Međutim, dok se cjepiva čekaju, mnoge zemlje pooštravaju mjere. Austrija, koja je ljetos upozoravala svoje građane da ne ljetuju u Hrvatskoj, sada isto to doživljava od drugih zemalja koje upozoravaju svoje građane da ne putuju u Beč. A već sad je prilično sigurno da austrijska zimska turistička sezona neće biti kao inače jer turistima neće biti dopuštena zabava, već će, kako je rekao kancelar Sebastian Kurz, moći samo skijati, jesti u restoranima te prisustvovati kulturnim događanjima.

– Skijanje kakvo poznajemo neće biti moguće – rekao je Kurz.

Znači, neće biti partijanja nakon zatvaranja skijaških staza. U barovima će posluživati samo goste koji sjede, a ugostiteljski objekti zatvarat će se u 22 sata. Podsjetimo, upravo su austrijska skijališta na početku pandemije označena kao glavna europska žarišta širenja virusa. Kurz očito ne želi još jedno takvo iskustvo. Češka, čiji je ministar zdravstva neki dan dao ostavku zbog naglog povećanja broja zaraženih, uvela je za ugostiteljske objekte skraćeno radno vrijeme, zatvarat će se u 22 sata.

– Pod utjecajem alkohola, mnogo su češći kontakti i izraženije je nepoštivanje osnovnih pravila – rekao je novi ministar zdravstva Roman Prymula.

Velika Britanija objavila je da će pubovi i restorani raditi kraće zbog prijetnje drugog vala, a procijenjeno je da bi dnevno moglo umirati i 200 ljudi. Od jučer se ugostiteljski objekti zatvaraju u 22 sata, a smanjit će se i dopušteni broj ljudi u tim objektima. Slično kao i u Austriji, posluženi ćete biti jedino za stolom. Britanija ima eksponencijalni rast, svakih se tjedan dana broj zaraženih udvostručuje. Patrick Vallance, znanstveni savjetnik britanske vlade, izračunao je da će sredinom listopada Britanija imati 50.000 novozaraženih na dan, a trenutačno ih ima više od šest tisuća.

Christian Drosten, vodeći njemački epidemiolog, upozorio je na Svjetskom zdravstvenom skupu u Berlinu na prerano slavlje njemačkog uspjeha u koronakrizi.

– Kako bismo nadvladali situaciju, u sljedećim mjesecima moramo promijeniti neke stvari. Pandemija će zapravo tek sada početi. I u Njemačkoj – upozorava Drosten i naglašava da koronavirus nije znanstveni fenomen nego prirodna katastrofa.

München je od jučer znatno pooštrio mjere protiv koronavirusa. U ugostiteljskim objektima i javnim prostorima dopušteno je okupljanje samo pet osoba ili članova samo dvaju domaćinstava. Privatne proslave u zatvorenom smiju imati do 25 gostiju, a do 50 na otvorenom. Na nekim javnim površinama u Münchenu također je obvezno nošenje zaštitnih maski, a riječ je mahom o popularnim mjestima okupljanja u glavnom gradu Bavarske – Marienplatzu, Sendlinger Strasse i sličnim lokacijama. Mjere bi trebale trajati samo sedam dana.

Izrael “na rubu ponora”

I švedski epidemiolog Anders Tegnell najavljuje mjere za Stockholm nakon što se i ondje broj novozaraženih počeo povećavati. Francuska vlada najavila je zatvaranje ugostiteljskih objekata u desetak velikih gradova najkasnije u 22 sata, a u Marseilleu se ti objekti od danas potpuno zatvaraju. U Lyonu je nakon 20 sati zabranjena prodaja i konzumacija alkohola na otvorenom. U Španjolskoj se broj zaraženih udvostručio u mjesec dana, dosad je više od 31.000 mrtvih, a novozaraženih je 10.000 dnevno. Najpogođeniji je Madrid na koji otpada 33 posto svih zaraženih.

Sada je u nekim pokrajinama te zemlje realna mogućnost da ponestane kreveta za liječenje bolesnih od COVID-a. U Izraelu je prije tjedan dana ponovno uvedena karantena zbog naglog porasta broja zaraženih. Sada dodatno pooštravaju mjere jer su jučer zabilježili 1642 novozaražena. Očekuje se da će rad biti dopušten samo nekim kompanijama u ključnim sektorima poput financija, energetike, zdravstva, tehnologije te prodaje i proizvodnje hrane. Sastanak vlade o tome trajao je osam sati.

– Čuli smo od stručnjaka da ćemo, ne poduzmemo li trenutačno oštre mjere, doći na rub ponora – rekao je premijer Netanyahu.

 

Ključne riječi

Komentara 90

KU
kurcobolja
08:25 25.09.2020.

Ako se prenosi zrakom najbolje je ne disati.

GE
Gensoman1000
08:21 25.09.2020.

Jedino ne raste broj zarazenih u kini gdje sa preko miljardu stanovnika imaju samo 85k zarazenih i 4k umrlih....lol Mozda da pustimo kinesku komunisticku partiju da nam vode drzavu?

IN
Indy500
07:39 25.09.2020.

Čovječanstvo je iznad kontrole a ne virus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije