Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljudska pogreška

Kormilo Tina Ujevića zapovjednik je preuzeo na sam dan havarije

'24.03.2010.,Split - Nakon udara trajekta Tin Ujevic u gat splitske luke more se jos nije rascistilo od naftnih mrlja, a eto novi problemi.Jutros se poigrala priroda i zamaglila luku stvarajuci pritom
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
24.03.2010.
u 23:11

Radnici Ciana do kraja jučerašnjeg dana trebali su očistiti naftnu mrlju koja se iz luke proširila do Bačvica i Zente

Završena je istraga havarije Jadrolinijina trajekta "Tin Ujević", a utvrđeno je da se ona najvjerojatnije dogodila zbog ljudske pogreške. Lučka kapetanija će protiv zapovjednika broda Damira Rušinovića podnijeti prekršajnu prijavu zbog nautičke pogreške. Rušinović je prije bio na trajektu “Petar Hektorović”, a zapovijedanje “Ujevićem”, koji ima dva komandna mosta, preuzeo je na dan havarije.   

– Još ne znamo zbog čega se točno zanijela krma, ali najvjerojatnije je riječ o ljudskoj pogrešci. Nešto se pritisnulo jače nego što je bilo potrebno. Vremenski uvjeti bili su idealni, nije bilo vjetra, a vidljivost je bila odlična. Nije bilo ni problema s tehnikom pa je i kvar isključen kao mogući uzrok – kazao je Boris Matošić, splitski lučki kapetan.

U more je isteklo 33 tisuće litara dizelskoga goriva, a unatoč magli koja je jučer stvarala poprilične probleme brodovima koji su uplovljavali u luku, Cian je nastavio čistiti mrlju s tri ekobroda.

– Situacija je svaki dan sve bolja, a vjerujemo da bi gradska luka trebala biti očišćena do kraja srijede – kazao je Drago Tudić, Cianov savjetnik za ekologiju.

Naftna mrlja u utorak poslijepodne izlila se iz granica luke te došla i do Bačvica, najpopularnijega splitskog kupališta. Pomaknula se i prema Zenti, no Tudić ističe da nema razloga za zabrinutost.

– Većinu smo naftne mrlje pokupili. Ako se dogodi da još negdje izbije koja mrlja, i nju ćemo anulirati našim ekobrodovima. Nafta se proširila izvan okvira luke i došla do Bačvica i Zente, ali riječ je o vrlo tankom filmu koji će također biti saniran – kazao je Tudić i dodao kako se čini da mrlja nije prošla Zentu.

– Zasad nemamo informacija o tomu da se mrlja proširila i pojavila na još nekim mjestima, ako se to dogodi, uputit ćemo naše ekološke brodove – kazao je Tudić.

Idućih desetak dana će na površinu izbijati manje naftne mrlje, a riječ je o gorivu koje su upile školjke, koje će se same očistiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije