Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURD

Korisnici talijanskih mirovina dokazuju da su živi

12.11.2008.
u 16:11

Da nema računa i reklama, poštanske sandučiće već bi odavno obavila paučina, ali ljetos su na adrese primatelja koji su zakoračili prema stotoj počela dolaziti pisma iz Italije. Ovih dana ista takva dolaze na adrese osoba u dobi 80 i 90 godina, a kada ih otvore, vjerojatno im prisjedne doručak.

Surfajte internetom
U pismu je obavijest da u roku 90 dana moraju na adresu Centrale delle Banche Populari Italiane dostaviti potvrdu o životu. Obrazac je dostupan na internetu, a može se dobiti i u uredu patronata INCA-CGIL u Krešimirovoj ulici, a kada ga ispune, moraju ga ovjeriti u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, nadležnom tijelu državne uprave ili kod javnog bilježnika, a strani državljani s prebivalištem u Hrvatskoj u diplomatsko-kunzularnom predstavništvu. Ovjerena potvrda zajedno s dobivenim pismom, koje umirovljenik mora potpisati, vraća se pošiljatelju.

Ako znamo tko je na vlasti u Italiji, nije ni čudo što nas provjeravaju, kazala nam je 87-godišnja Opatijka koja talijansku mirovinu ima po pokojnom mužu.

Umirovljenici se snalaze kako znaju, a najmanje je onih koji se u toj dobi koriste internetom. Čak i da to znaju, morali bi posjedovati pisač da je “skinu”. U tim godinama nije jednostavno ni otputiti se iz stana do ureda patronata, a da se ne govori o onome što slijedi.

Da bi se potvrda ovjerila, treba ići u HZMO, gdje su dugi redovi, ili javnom bilježniku, gdje se za ovjeru dokumenata plaća najmanje 46 kuna, a nakon toga slijedi red u pošti i plaćanje poštarine. Ako je korisnik mirovine nepokretan, sve to “pada na leđa” mlađeg člana obitelji, s tim da se treba predočiti liječnička potvrda o zdravstvenom stanju.

Nema apsurda
Kazao nam je Erik Fabijanić, koordinator patronata INCA-CGIL za Hrvatsku. To rade sve države koje isplaćuju mirovine stranim državljanima. Slovenija zahtijeva da se potvrde pošalju svake godine, a Italija ih je posljednji put tražila prije šest godina. Mi svim umirovljenicima izlazimo ususret, tako da o našem trošku šaljemo potvrde u Italiju, pa ne moraju platiti poštarinu, kaže Fabijanić.

Ljetos je ured poslao tristotinjak potvrda umirovljenika koji su krenuli ususret stotoj, a neki su ih slali i sami. Koliko ih je na pragu 90., zasad se ne zna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije