Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrat

Korisnici Gradske toplane ove će se zime grijati na plin

grijanje
Dominik Grgurić/Pixsell
19.09.2012.
u 13:23

Iako je sada skuplji, za taj su se energent odlučili i radi lakšeg dogovora s dobavljačem, ali i zato što je čistiji i ekološki prihvatljiviji

– Gradska toplana ove zime će grijati na plin – najavio je direktor Inoslav Latković.

 Nagomilani dugovi

 – Na to smo se odlučili premda je plin skuplji od mazuta, no ovaj posljednji energent koristit ćemo kao nadopunu za najvećih hladnoća. Ovih dana potpisujemo ugovor s distributerom Montcogimom – kaže Latković.

Toplana je gomilala dugove grijući oko osam tisuća korisnika na mazut, čija se nabavna cijena stalno uvećavala, što nije popraćeno prikladnim povećanjem cijena usluga. No, naravno, slomu tvrtke kumovali su i ostali čimbenici.

Još je tijekom prošle sezone, kada je atmosfera zbog visokih računa za grijanje koje su građani primali u svojim poštanskim sandučićima bila na vrhuncu usijanja. Tvrtka je tada kritizirana jer nije prešla na grijanje plinom, koji je u jednom trenutku bio jeftiniji od mazuta, po tvrdnjama zamjenice gradonačelnika Marine Kolaković 11,5 posto, a po građanskom aktivistu Davoru Petračiću oko 30 posto. Sada se pak odlučuje za grijanje prirodnim plinom, kada je skuplji, a razloga je više, objašnjava direktor nove karlovačke toplinarske tvrtke.

 – Lakše nam se sporazumjeti s dobavljačem plina. Iz Montcogima su najavili i da bi s vremenom mogli provući plinovod u četvrt Švarča – kaže Latković.

 Što ako poskupi?

 Vrlo je važan razlog i taj što je plin mnogo čistiji i ekološki prihvatljiviji energent od mazuta. Podsjetimo da je Toplana prije nekoliko godina plinoficirala dva od svoja tri kotla, no ne bez afera. Marijan Fudurić, koji je bio direktor tvrtke od rujna do prosinca 2007., optužio je svog prethodnika Nikolu Mejašića i tehničkog rukovoditelja u Toplani Josipa Sladića, koji i u novoj tvrtki obavlja istu funkciju, da su u tom poslu oštetili tvrtku za 1,5 milijuna kuna, što oni odlučno negiraju.

 – Treći kotao se neće za sada plinoficirati jer se radi o trenutačno prevelikom ulaganju za tvrtku – dodaje Latković. Podsjetimo i to da je Ina u travnju blokirala račun Toplane zbog neplaćenog mazuta koji je isporučila.

Zbog toga je naprasno prekinuta Karlovčanima prilično stresna sezona grijanja. Karlovac je pred vratima nove sezone, koja bi također trebala biti socijalno teška, jer je cijena grijanja uvećana za 23 posto. Ipak, Latković uvjerava da su pogoni i vrelovodi spremni za sezonu.

 – Napravili smo financijski plan po trenutačnim parametrima i, ako oni ostanu isti, radnu ćemo godinu završiti na poslovnoj nuli – kaže Latković. Pitanje je hoće li vlast imati hrabrosti uskladiti cijenu grijanja u slučaju možebitnog povećanja nabavne cijene plina.

Ključne riječi

Komentara 1

TI
tintilinic100
14:12 19.09.2012.

Grijati se mora, na plin ili na mazut. Bitno je da ljudi imaju grijanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije