Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radovi u Nazorovoj

Korijenja platana nema, a raspale su se i cijevi stare kanalizacije

nazorova04
kristina štedul fabac/pixsell
28.07.2011.
u 11:47

Korijenje se neće trebati rezati ni zbog ugradnje novih slivnika, a okoliš će uređivati za trajanja školske godine po projektu A.C.M.-a

Nakon što su iskopali rupu od šest metara radi ugradnje novog kolektora, radnici Aquaterma nisu u karlovačkoj Nazorovoj našli staru kanalizacijsku cijev jer se potpuno raspala, što je bilo i očekivano, međutim nisu pronašli ni korijenje platana, a to je već veliko iznenađenje.

 Široki zeleni otoci

I to stoga jer se smatralo da će se rekonstrukcijom kolektora u toj ulici oštetiti velik dio korijenskog sustava gotovo stoljeće starog drvoreda, najavljena je sječa platana. U međuvremenu je odlučeno da će se oko debala postaviti ploče koje će s jedne strane omogućiti da platane dobivaju dovoljno vode “odozgo”, a s druge da omogući bolje kretanje na tom dijelu Nazorove. Građevinar Davor Petračić inzistira u ime građanske inicijative da se izrade puno širi zeleni otoci. Komunicira s glavnim nadzornim inženjerom. Kada smo posjetili gradilište, primijetili smo da s projektantima i izvođačima radova te nadzornicima slobodno i otvoreno komunicira. Zalaže se za to da se za gradnje sekundarne kanalizacije, što će se raditi bliže deblima, ona pomakne 80 centimetara od stabala, a još će se utvrditi je li to uistinu potrebno.

 – Plašim se da bi moglo doći do oštećenja korijenja uklanjanjem starih slivnika – razmišlja Petračić.

 Platane ionako trule

Hoće li se prihvatiti njegov prijedlog da se novi slivnici ugrađuju između starih, vidjet će se. Krajobrazni arhitekt Ermin Glavina, koji nadzire radove u Nazorovoj, tvrdi da nije nužno rezati korijenje za izvođenja tog zahvata, a ako i jest, da će se najviše do 10 posto korijenja porezati, što ne bi trebalo imati velik učinak na zdravlje platana.

– Kad se podignu slivnici, korijeni se jednostavno gurnu u stranu – kaže Glavina. Međutim, nastavlja, stabla su već narušenog zdravlja.

– Platane su trule, izbušene i pune moljaca – tvrdi Glavina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije