Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štenja za mir

Korčula slavi 70. godina oslobođenja otoka od fašističkog okupatora

Korčula,dan oslobođenja
Foto: ''
09.09.2014.
u 17:14

Prisjećanje je započelo jučer otvaranjem izložbe ''Partizani kakve dosada niste vidjeli“ koju je ustupio Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, a postavljena je u atriju Doma kulture

Korčula se i ove godine prisjeća 13. rujna 1944. godine, datuma kada su dalmatinske brigade okupljene u najelitniju 26. dalmatinsku proletersku udarnu diviziju, nakon tri godine otok oslobodile od fašističke okupacije. Kako se ove godine obilježava i 100 godina od početka 1. svjetskog rata, cijeli program bit će posvećen sjećanju na žrtve svih ratova koji su protutnjali našom zemljom od početka 20. stoljeća.

Prisjećanje je započelo jučer otvaranjem izložbe ''Partizani kakve dosad niste vidjeli“ koju je ustupio Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, a postavljena je u atriju Doma kulture u Korčuli do 12. rujna 2014. Na sam dan oslobođenja 13. rujna predviđeno je više aktivnosti. One će započeti ''Šetnjom za mir“ u 9.30 sati sa spomenika poginulima u Prvom svjetskom ratu koji se nalazi u park-šumi Hober. Šetnjom kroz Hober i preko Naplova obići će se spomen križ na groblju Sv. Luke na koji će biti položeno cvijeće za sve branitelje u Domovinskom ratu. Sljedeća točka je spomenik borcima palim u Drugom svjetskom ratu na Plokati te na koncu stup mira postavljen u parku pred samim Morskim vratima na zapadnoj rivi.

Na ovu šetnju i ujedno simboličnu gestu Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Korčule pozvala je sve građane i turiste kako bi odali počast svima koji su za svoj zavičaj nesebično dali život, ali i ujedno podsjetiti na besmisao rata. One koji žele sudjelovati u šetnji mole da ne ''bacaju“ novac na skupe vijence – jedan cvijet bit će sasvim dovoljan znak poštovanja.

Na kraju šetnje u 11 sati na Spomeniku na Plokati bit će održana kratka komemoracija, a u popodnevnim satima okrugli stol u hotelu Korčula na kojem će govoriti prof. dr. Dragan Markovina, prof. dr. Dražen Lalić i novinar Jurica Pavičić na temu ''Izazovi suvremenog antifašizma“. Razgovor će moderirati prof. Anita Lunić.

>>Baldasar želi ulicu partizanskog odreda, oporba ne

>>Zašto nitko ne govori o sličnosti između Oluje i antifašističkih ustanaka?

Komentara 3

BA
bakulušić
12:18 18.09.2014.

Bit će zanimljivo čuti što nova o partizanima imaju reći Jurica Pavičić i Dražen Lalić. Nadam se da ovo, što se dogodilo u Splitu sa spomenikom HOS-a, nije dio programa.

Avatar Peterančan
Peterančan
18:43 09.09.2014.

I onda 46 godina sto puta goreg fašizma pod nazivom "komunizam", u kojem je nebrojeno Hrvata "pojela noć".

DU
Deleted user
12:02 11.09.2014.

Žalosno je što se u antifašiste petljaju i komunisti. Komunistima je fašizam bio samo konkurencija i ništa više, metode uništavanja su im bile potpuno iste ako ne i gore fašista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije