Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARHEOLOGIJA Nastavljena su istraživanja poznatog lokaliteta Sutivan u Lumbardi

Korčula: Antička udica i riba orada izronile iz Sutivanske vale

24.11.2008.
u 16:07

LUMBARDA – Vrlo poznato arheološko nalazište Sutivan u Lumbardi na otoku Korčuli, u kojem su dosadašnja istraživanja dokazala prisutnost života od grčke kolonizacije i rimske antike sve do kasnoantičkog razdoblja, proteklih je dana ponovno bilo meta arheologa.

– Potporom Ministarstva kulture i Općine, istraživali smo prošle godine iskopinu kasnoantičkog objekta koji je nastao na temeljima rimske građevine. Taj objekt imao je dosta dogradnji, što svjedoči o kontinuitetu života od 4. do 7. stoljeća – rekao je voditelj projekta dr. Hrvoje Potrebica.

Kasnoantički objekt jednostavnom se gradnjom razlikuje od rimske, znatno zahtjevnije i finije tehnike, a najvjerojatnije je služio u gospodarske svrhe, jer je pronađeno mnogo radioničkog otpada od taljenja metala.

Kovački pogon
– Pretpostavljamo da je tu bio kovački pogon za izradu jednostavnih predmeta za svakodnevne potrebe. Iskopani su tako čavli, brončani okovi, žica i slični predmeti koje tek treba odrediti. Najzanimljiviji nalazi svakako su brončana udica i kompletna kost gornje čeljusti ribe – kazala nam je arheologinja Sandra Hančić. Dodala je da su pronađenu kost ribe poslali u Oceanografski institut, gdje je dr. Vlado Onofri utvrdio da je u ovom slučaju riječ o ribi oradi.

– Među iskopinama također ima dosta rimskih tegula, dvije bizantske amfore, keramike i metalni novac. Posebno je zanimljiv pronađeni apoen koji datira iz vremena cara Heraklija (610-641), uz čiju se vladavinu povezuje doseljenje Hrvata u naše krajeve – rekla nam je arheologinja Sanda Hančević.

Uza Psefizmu, koja je najznačajniji epigrafski spomenik ovog dijela Europe, rimske terme i ostatke vile u lumbarajskom polju, građene tehnikom Opus reticulatum, ovo istraživanje potvrđuje da je Lumbarda jedan od naših najznačajnijih arheoloških lokaliteta.

Arheološka karta
Važno je istaknuti da se uz istraživanja radi i podloga za izradu arheološke i topografske karte ovog područja.

Arheolozi namjeravaju nakon istraživanja ovo područje urediti za turističku prezentaciju i tako obogatiti ponudu Lumbarde, a samim tim i otoka Korčule.

U tom smislu dr. Hrvoje Potrebica posebno ističe da se u Lumbardi posljednjih godina oblikovala ekipa lokalnih mladih arheologa i stručnjaka na čelu sa Sandom Hančević koja može voditi i dovesti ovakve i slične projekte do kraja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije