Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Korade naredio je sedmorici Puma da ubiju šestoricu zarobljenika?

Pume
Goran Stanzl
21.10.2009.
u 11:16

Sumnjiči ih se da su po nalogu Ivana Korade 1994. godine u Mliništima i Halapićima kod Glamoča za vojne akcije Maestral 2. strijeljali šest zarobljenih pripadnika vojske Republike Srpske.

Sedam bivših pripadnika 7. gardijske brigade Pume – Emil Crnčec, Tihomir Šarović, Antun Novačić, Robert Precehtjel, Nenad Jurinec, Goran Gaća i Robert Berak – nakon dovršene kriminalističke obrade, jučer prije devet sati dovedeni su na zagrebački Županijski sud. Pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem većina se branila šutnjom, dok je jedan od njih, koji je u nazočnosti odvjetnika iznio obranu u policiji, kod tog iskaza i ostao.

Dokumenti za monografiju
Istražni je sudac svoj sedmorici nakon ispitivanja odredio zadržavanje od 48 sati, i to zbog opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoke te zbog teških okolnosti počinjenja djela. Kako doznajemo, za uhićenja policija je osumnjičenicima pretražila kuće – tražila je oružje i možebitnu vojnu dokumentaciju. Kod Crnčeca je i nađena nekakva vojna dokumentacija, koja mu je trebala jer je planirao pisati – knjigu.

Neslužbeno doznajemo da je tijekom ispitivanja na policiji većina osumnjičenih tvrdila da su pucali, no do nisu nikoga ubili. Jedan od privedenih je, pak, na policiji ispričao kako se cijeli događaj, te na čiju zapovijed, zbio.

Pume se sumnjiči za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima vojske Republike Srpske, počinjen 9. i 10 rujna 1995. kod Glamoča u BiH. Prema navodima kaznene prijave, osumnjičeni su, po nalogu svog tadašnjeg zapovjednika Ivana Korada, nakon zarobljavanja strijeljali šestoricu pripadnika vojske RS: Radoslava Lakića, Peru Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića, Borislava Vukića i jednog još uvijek neidentificiranog muškarca. Uhićenje je izazvalo veliko nezadovoljstvo u redovima bivših pripadnika Puma.

Igra s dnevnicima
Kao i u redovima obrana hrvatskih generala u Haagu, jer se probila kriva informacija da su kod Crnčeca pronađeni i topnički dnevnici. A Crnčec je bio dio sustava kojima je obveza bila da pronađu ili predaju takve dokumente. Obrana želi da se dnevnici pronađu jer će, kažu time biti potvrđeno da nije bilo neselektivnog granatiranja što, uostalom, potvrđuju i vojni izvori Srba. Dokumente traži vojnoobavještajna služba, VSOA, a zbog problema s dnevnicima V. Britanija, Nizozemska i Finska blokiraju nastavak pregovora o ulasku RH u EU.

Ključne riječi

Komentara 83

OB
-obrisani-
17:48 21.10.2009.

tartufo ja jes da pišem Srpski , ali ti kapiraš ko Mongolac, ta vaša iluzionistička avantura vas je koštala 36 000 onih koji sad leškare pod zemljom , pa neznam dal vam se baš isplatilo !

SH
shitEUshit
17:48 21.10.2009.

accidde kiselino jedna Drukčiju bi ti pjesmu pjevao da nam takvi kao ti nisu sve oružje izvukli iz hrvatske tokom 1990. godine. Može ti samo za utjehu biti to što su srbiji neke stvari branili, kamo li sreće da nistee slušali, danas je nebi bilo. A sad kak je da je, do sljedećeg puta.

TA
Tashaaaa
16:12 21.10.2009.

Gabriela jel mislis da na druge dvije strane koje su ratovale nema zena koje bdiju nad svojim muzevima, placu za njima i za svojim sinovima. Mrzimo se i pljujemo jedni po drugima a od svega toga profitiraju oni koji su rat i zapoceli. Ako su ta sedmorica krivi nek im se sudi kao sto treba svakom ratnom zlocincu bio Hrvat, Srbin ili Musliman, ako nisu nek puste ljude na miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije