Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kršćani se bude

Kopti osnovali svoju stranku kojom se štite od islamista

Napad na koptsku crkvu na Novu godinu
REUTERS/PIXSELL
06.07.2012.
u 22:00

Kršćanska braća mirnim će se putem boriti za prava Kopta u Egiptu

Nakon što je za predsjednika Egipta na nedavno održanim izborima izabran Muhammad Mursi te se pokazalo da Muslimanska braća imaju prevlast, skupina koptskih aktivista i intelektualaca odgovorila je osnivanjem stranke Kršćanska braća. Ogranke su uspostavili u 16 pokrajina u Egiptu, tri europske zemlje te u Australiji.

Glavni su ciljevi te nove političke stranke čuvanje kršćanskog identiteta i sprečavanje nasilja i napada na Kopte koji su u posljednje vrijeme sve češće meta ekstremnih islamista. Kršćanska braća žele se mirnim putem boriti za prava egipatskih kršćana koja su u posljednje vrijeme sve manja.

Tihi genocid

– Kopti nikada nisu bili u podređenijoj ulozi i izloženi opasnosti kao sada. Stoga je krajnje vrijeme da se nešto poduzme u vezi s tim problemom – kazao je za Večernji list Mahmud Nakhla, jedan od osnivača nove stranke.

Iako je ideja o osnivanju stranke koja bi okupljala kršćane nastala još 2005. godine, zbog straha od mogućih vjerskih sukoba i na nagovor pokojnog koptskog vjerskog poglavara Shenoude, Nakhla je odgodio osnivanje Kršćanske braće.

– Više nemamo vremena čekati. U Egiptu se potiho provodi pravi genocid nad kršćanima. Iako nas zasad samo premlaćuju i prijete izgonom iz zemlje ako ne prijeđemo na islam, bojim se što sve slijedi nakon toga – istaknuo je Nakhla priznajući kako će članovi njegove stranke biti samo kršćanski vjernici.

– Ne želim time nikoga vrijeđati, ni muslimane ni ostale vjerske skupine u Egiptu, ali ako u statutu Muslimanske braće stoji da njihovi članovi moraju biti muslimanski vjernici, zašto to ne bi moglo biti i u stranci Kršćanska braća – zaključio je Mahmud Nakhla.

Ubijen zbog zaručnice

U međuvremenu, egipatska policija u gradu Suezu uhitila je trojicu salafita koji su 25. lipnja u večernjim satima ubili mladića Ahmeda Huseina koji je čekao svoju zaručnicu.

Prema policijskom izvješću, trojica muslimanskih ekstremista, koji su se predstavili kao provoditelji islamskog šerijata u Egiptu, napali su mladića te mu nakon dvadesetak uboda nožem mačem odsjekli nogu, nakon čega je mladić preminuo.

Iako je mladić pokušavao pobjesnjelim salafitima objasniti da je to njegova zaručnica te da će se uskoro njome oženiti, oni su se oglušili na sve što im je on govorio zato što se, prema njihovu tumačenju islama, mladići ne smiju kasno navečer sastajati s djevojkama, nego samo muževi sa ženama, jer je u islamu to najveći grijeh.

Komentara 27

TJ
To je nama naša borba dala
22:14 06.07.2012.

I sada će nama Marsijanac objasniti kako to jednostavno nije moguće, jer eto svi muslimani su miroljubivi, a islam je vjera mira. Pritom je nebitno što Egipćani mlate svoje sunarodnjake, samo zato jer nisu muslimani.

OB
-obrisani-
22:38 06.07.2012.

sve je moguce sto da ne , ja vjerujem da ako su mogli biti krcani i prije mubaraka i pa i u starom egiptu mogu i sada, ali nemojte me krivo shvatiti...u zapadu se volja vecine postuje, pa i demokriscanska,budimpompo pravedno volja vecine se mora postovati i u egiptu pa i muslimana,,ako nema prisile, a ja ne vjerujem da ce biti prisile,te da ce i kopti moci da ostvare svoja vjerska i gradjanska prava

ST
Startrack
15:04 07.07.2012.

Nije mi jasno kakve veze ima USA sa ovim. Znalo se koce doc na vlast u Egiptu. Sto bi to USA to podrzavala kad je Mubarak bio proUSa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije