Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko priznanje

Koprivničanac Krunoslav Jajetić književni urednik godine

'14.12.2010., Koprivnica - Krunoslav Jajetic, dobitnik Kiklopa za najboljeg urednika u Hrvatskoj ove godine. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
15.12.2010.
u 14:00

Samozatajan, ustrajan i minuciozan rad vlasnika koprivničke izdavačke kuće Šareni dućan prepoznat je na nacionalnoj razini

Krunoslav Jajetić, alfa i omega izdavačke kuće Šareni dućan, dobio je veliko priznanje za svoj samozatajan i ustrajan rad – drugi izdavači, knjižari, književnici i svi koji se bave knjigom proglasili su ga urednikom godine. Dobio je uglednu nagradu Kiklop.

Rock&knjiga

– Nisam tako nešto očekivao, ne mogu reći i da mi je baš to bila životna želja, no, eto, izabrali su me i to je svakako dobra stvar za Šareni dućan. Volim raditi ovaj posao i drago mi je što ga mogu raditi – izjavio je jučer Jajetić.

Kroz njegove ruke od 1997. godine, kada je pokrenuo malu izdavačku kuću, prošlo je oko 120 naslova, u prosjeku oko jedan mjesečno.

Sve je počelo iz ljubavi prema rocku pa su mu prva dva izdanja bila pjesmarica Nicka Cavea i biografija Rolling Stonesa. Međutim, njegov književni interes mnogo je širi od toga.

Šareni dućan vrlo je brzo postao relevantan u nacionalnim okvirima izdajući, među ostalim, djela Sellingera, Harmsa, Bukowskog, Orwella, Kafke, Wildea, Hessea, Hamsuna, Kosinskog, Kerouaca... sve je nemoguće nabrojati na ograničenom prostoru.

Nova iznenađenja

Od početnoga mota da će izdati samo onu knjigu koja se njemu sviđa, Jajetić se ni danas se nije mnogo odmakao, a minucioznost kojom priređuje knjige postala je njegovim uredničkim zaštitnim znakom.

Usto, taj posao nije jedini kojim se bavi i nije onaj od kojeg živi.

– Nikad nisam ni namjeravao zaraditi u izdavaštvu, ipak živim od trgovine koju vodim. No, mogu reći da prodajom knjiga pokrijem izdavačke troškove – rekao je Jajetić.

To što je pred nosom velikih izdavača, iza čijih urednika stoje cijeli timovi suradnika, odnio Kiklopa, ne znači da se sprema u mirovinu. Za iduću godinu najavljuje nova ugodna iznenađenja, poput biografije Janis Joplin i autobiografije Patty Smith.

Ipak, dvije najveće želje,zasad su mu neostvarive.

– Svakako bih želio izdati  Süskindov "Parfem" te Keseyjev "Let iznad kukavičjeg gnijezda", ali autorska prava trenutačno nisu slobodna - otkrio je Jajetić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije