Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kornatska tragedija

Kopilot: "Da su nam rekli za tragediju, poveli bismo GSS-ovce"

Frane Lučić svjedočio na suđenju Draženu Slavici (1)
Filip Brala/PIXSELL
26.10.2011.
u 13:07

Nastavljeno je suđenje bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca.

Na županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca. Odvjetnik optuženog Čedo Prodanović u uvodu rasprave zatražio je opomenu za majku jednog od poginulih vatrogasaca koja je u utorak nakon svjedočenja Frane Lučića izvrijeđala Dražena Slavicu.

Svjedočio je Danijel Brezović, kopilot u helikopteru s kojim su vatrogasci prevezeni na Kornat kobnog dana.

– Zbog konfiguracije terena nismo mogli iskrcati vatrogasce u neposrednoj blizini kruške. Moj je dojam bio da se vatrogasci nikad nisu vozili u helikopteru i da nisu bili dovoljno obučeni, a potvrdili su mi da se nikad nisu spuštali niz uže. Bili su veseli i slikali su se u helikopteru – opisao je prijevoz vatrogasaca do Kornata Danijel Brezović, koji je sudjelovao i u izvlačenju unesrećenih vatrogasaca.

– Mi smo samo dobili informaciju da idemo po vatrogasce gdje smo ih ostavili i vratimo se u vojarnu. Informaciju da ima stradalih dobili smo tek tijekom leta. Da nam je netko rekao prije polijetanja da ima stradalih, mi bismo sa sobom sigurno poveli GSS, odnosno ekipu za izvlačenje unesrećenih – rekao je Danijel Brezović.

Svjedočio je i Anđelko Knežević, tehničar u kanaderu koji je kobnog dana gasio požar kod Kornata i u zaleđu Vodica. Rekao je da su tek u 20 sati dobili informaciju o stradalim vatrogascima. Ivica Škrlec, tehničar helikoptera, na svjedočenju je rekao da mu nije poznato zašto, kada su krenuli po vatrogasce na Kornat, nisu poveli GSS-ovce. Svjedočio je i Slavko Marov, tajnik DVD-a Tisno, koji je ispričao da ga je majka maloljetnog Marka Stančića nazvala i bunila se jer je njezinu sinu dopušteno da ide na požarište. Svjedok Snježan Rameša koji je na dan tragedije bio na Kornatu kod svoje kuće ispričao je da je vidio ranjene vatrogasce prije nego što su prevezeni u bolnice.

– Vatrogasci su samo tražili vodu za piće. Nosio sam Marinka Kneževića, a potom su donijeli Antu Crvelina, a jedan od vatrogasaca hodao je uz pomoć mog sina. Potom se čulo da vatrogasce ponovno žele vratiti u helikopter nakon čega je Marinko Knežević počeo vikati da ih voze bilo gdje i potom su četvorica vatrogasaca odvezena policijskim brodom – rekao je Rameša. Suđenje se nastavlja 15. studenoga.

Komentara 12

OB
OBSERVER8
13:31 26.10.2011.

Bilo bi časno da svi koji su pogriješili ili bili nedovoljno sposobni to sami priznaju; sramno je bilo što zataškati u ovakvoj tragediji. Počevši od onih koji su nedovoljno obućene ili premlade ljude slali u situaciju koja uvijek može postati opasna. Ako je razlog pomutnji bomba, pa nije to smak svijeta; treba reći istinu, ona je puno vžanija od NATO PAKTA.

Avatar MK
MK
14:14 26.10.2011.

Meni jos uvjek nije jasno... ...gdje su se dogodile greske u sustavu/procesima po propisima. ...gdje su se dogodile osobne greske po propisima. ...gdje je manjka sposobnosti u pitanju. ...gdje se sudbini nije moglo pobjeci. ...Ako pri spustanju vatrogasaca nije bilolo ocigledno da na licu mjesta postoji opasnost vatrogasce tu ostaviti - pitam se kako je to Slavica trebao znati! ...Ocito je samo da komunikacija nije dobro funkcionirala i da se dugo cekalo. Ostaje neraszjasnjeno alii bi se katastrofu moglo sprijeciti ili je to bilo otezavajuce samo pri spasavanju nakon tragedije. I u jednoj Norveskoj je duze trajalo dok su Policajci stigli na Utoya-u. Koliko je sada tu pokvareni motor na camcu kriv ili cinjenica da je malo prije zagrmilo u Oslo-u (...a gorilo je i na drugim mjestima - nisu kornati bili jedino zariste) tesko je to obuhvatiti...

Avatar Nikad robom
Nikad robom
22:08 26.10.2011.

@ istima kuće??? koje kuće na kornatima??? na čemu si ti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije