Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kulturocid

Kopao četiri metra ispod razine Dioklecijanove palače

iskopine,arheološko nalazište
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
25.07.2014.
u 20:18

Dragičević je napravio nekoliko iskopa, a najdublji su uz južni, istočni i zapadni zid, dubine od čak 350 do 400 centimetara

Kameni sarkofag, brojne ostatke kostiju i stakla, jedan stupić, različite kamene ulomke, ostatke arhitekture, ukratko, pravo arheološko blago pronašli su inspektori Ministarstva kulture u prizemlju Carrarine poljane 2. u Dioklecijanovoj palači gdje je bespravne građevinske radove unutar spomenika upisanog na listu svjetske baštine izvodio investitor Dinko Dragičević, zbog čega je kazneno prijavljen.

Kuća na Carrarinoj poljani 2. nalazi se u sjeveroistočnom kvadrantu Dioklecijanove palače uz sjeverni obrambeni zid. Radovi koje je Služba za inspekcijske poslove Ministarstva kulture prijavila tužiteljstvu 14. veljače 2014. kao kazneno djelo, obavljeni su u prizemlju središnjeg dijela kuće. Napravljeno je nekoliko iskopa od kojih su najdublji uz južni, istočni i zapadni zid dubine od čak 350 do 400 centimetara, što zadire u arheološki sloj.

– Iskopani materijal koji je investitor nadležnoj službi dao na uvid sastoji se od brojnih ostataka kostiju i stakla te iskopanih arheoloških ostataka – objasnili su u Ministarstvu kulture. Zaključuju kako se na lokaciji nalazi arheološki lokalitet koji je ovim radovima devastiran, odnosno oštećeni su i uništeni arheološki slojevi. Ne samo to, navode u Ministarstvu, iskopom su statički destabilizirane, odnosno potkopane vertikalne konstrukcije objekta, južni, istočni i zapadni zid, a time i cijela građevina.

S obzirom na to da je riječ o zoni Dioklecijanove palače, u slučaju kao što je ovaj – kada se u privatnim objektima pronađu slični nalazi, prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, potrebno je odmah obavijestiti nadležno tijelo, a u ovom slučaju to je Konzervatorski odjel Split, što Dragičević nije učinio. Kameni sarkofag tijekom zadnjeg inspekcijskog nadzora, u veljači ove godine, nalazio se u prizemlju kuće.

Srećom, drugih drastičnih primjera devastacije Dioklecijanove palače nema. Iznimku čine manji zahvati poput postavljanja klimatizacijskih uređaja, ventilacijskih i dimovodnih kanala i stolarije.

>>Iskopali sarkofag i narušili statiku Dioklecijanove palače zbog kafića

Komentara 1

PA
pankogulo
14:27 26.07.2014.

Javno bičevati na Peristilu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije