Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK ministara

'Moramo učiniti sve da se ne pojavi neka bolest i ne proširi dalje'

Rajko Ostojić
Foto: Branimir Bradarić
27.05.2014.
u 15:40

Koordinirana akcija tri države na sprječavanju zaraza i epidemija

Na današnjem sastanku u Županji dogovorena je koordinirana i sustavna akcija suzbijanja komaraca i svih potencijalnih uzročnika mogućih epidemija na područjima ugroženim poplavama u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Trojica ministara zdravstva, Rajko Ostojić, Zlatibor Lončar i Dragan Bogdanić, obišli su danas državni Stožer za zaštitu i spašavanje i dogovorili da će idućih dana na ugroženim područjima, u isto vrijeme, biti provedeno zaprašivanje komaraca iz zraka.

– Zaprašivanje iz zraka bit će provedeno sa istim materijalima i u isto vrijeme jer jedino na takav način možemo polučiti kvalitetne rezultate. Isto tako idućim dana možemo očekivati i nova tretiranja larvi komaraca kako bi spriječili njihovo dalje razmnožavanje, rekao je Ostojić dodajući kako će sustavna tretiranja komaraca biti provođenja duže vrijeme. U Hrvatskoj će avio tretiranje komaraca biti obavljeno na oko 18 000 hektara površina, u Republici Srpskoj oko 47 000, u Federaciji na oko 20 000, a i u Srbiji se područja koja treba zaprašivati iz zraka mjere desetinama tisuća hektara. Sva tri ministra zdravstva istaknuli su kako na ugroženim područjima nema opasnosti od zaraznih bolesti i epidemija ali i da je neophodno zajednički raditi jer bolesti ne poznaju granice.

– Neophodna je suradnja jer ukoliko se neka bolest pojavi kod nas vrlo brzo ona će se proširiti dalje. Moramo učiniti sve da ne dođe do toga, istakao je Lončar. Govoreći o trenutnoj situaciji u Republici Srpskoj Bogdanić je rekao da je ona stabilna, da se na nekim područjima već provode tretiranja komaraca ali i da dalje ima velikih problema.

– Najviše problema imamo u Bosanskom Šamcu koji je bio totalno poplavljen i čijih dijelova se voda još nije povukla. I Doboj je jako stradao. Tamo je sve do visine 4-5 metara uništeno. I u selima u okolici Bijeljine, gdje se voda još nije povukla, imamo određenih problema, rekao je Bogdanić. On je posebno zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli građanima iz Republike Srpske u spašavanju, Spomenuo je među njima i helikoptere Hrvatske vojske kao i spasilačke službe koje su sudjelovale u spašavanju građana Bosanskog Šamca.

Komentara 4

SE
sestrićna
15:54 27.05.2014.

najveća bolest koja se pojavila u hr u zadnjih par godina je kukuriku bolest.)

SE
sestrićna
16:01 27.05.2014.

kokošje sljepilo :)

ZA
zagreb1111111111
16:18 27.05.2014.

Kada ce bosanci shvatiti da prikljucenjem citave BIH Hrvatskoj , ovakve gluposti kao sto su nalazenja ministara Ostojica sa lokalnom vlasti neke sumnjive banja lucke tvorevine prestati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije